Dit is het blokkenschema van de 2024 editie.
Bekijk hier het blokkenschema van Lowlands 2025 of kijk in ons archief voor nog oudere edities.
Ontdek het complete blokkenschema van Lowlands 2024! Op zondag 18 augustus 2024 zie je deze line-up van artiesten en bands. Met dit interactieve blokkenschema kun je eenvoudig je eigen persoonlijke Lowlands 2024 schema maken. Vink je favorieten aan, stel je ideale festivaldag samen en deel je schema met vrienden via WhatsApp. Bekijk het blokkenschema van dag 3 en je bent optimaal voorbereid op jouw festivaldag!
Adonis
Bravo
Echo
India
Juliet
Noord Nederlands Orkest
KLASSIEK LUISTERVOER
Het Noord Nederlands Orkest (zeg maar NNO) en Lowlands Paradise hebben een klik. Want het gezelschap uit het Noorden staat straks voor de tweede keer op rij in de Biddinghuizense klei. Nou ja, op het podium erboven dan, van waaraf het vorig jaar met een fenomenale uitvoering van Beethovens ‘Negende’ het wild enthousiaste Alphapubliek tot een heuse circlepit verleidde. Dit jaar speelt het NNO, opnieuw onder leiding van dirigent Eivind Gullberg Jensen, topstukken uit filmklassiekers als ‘Pulp Fiction’, ‘The Godfather’ en ‘James Bond’. Magisch luistervoer.
Air (Play Moon Safari)
Van strandtent tot altokroeg, de lieflijke triphopvariant op ‘Moon Safari’ draait vanaf 1998 overuren. Een kwart eeuw later spelen Nicolas Godin en Jean-Benoît Dunckel hun million seller voor het eerst live. ‘Sexy Boy’, ‘All I Need’ – kortom, kippenvel van knotje tot sneakers.
Idles
VAN PUNKREVIVAL TOT DANCEPUNK
Als aankeilers van de huidige punkrevival heeft IDLES een reputatie hoog te houden, dus die moet je regelmatig komen showen. Natuurlijk is de band uit Bristol rond springveer Joe Talbot intussen een paar stappen verder, via postpunk tot de indierock-meets-dancepunk van de single ‘Dancer’, een spannende en mede door LCD Soundsystem-frontman James Murphy voortgestuwde voorbode van het vijfde album ‘Tangk’. Wat daarop ook opvalt: Talbots snauwende rottweilergrom heeft plaatsgemaakt voor een rauwe maar heuse zangstem. Zal zijn dokter ook blij mee zijn.
Nas
N.Y. STATE OF MIND
Aan hiphop geen gebrek op Lowlands, maar het is goed om af en toe een echte legende in huis te halen. Als voorbeeld en om te vieren dat zo iemand niet alleen nog onder ons is, maar ook nog steeds in bloedvorm verkeert. Zo iemand als Nas dus, de zelfbenoemde King of New York, wiens flow en swagger al sinds zijn debuutalbum ‘Illmatic’ (1994) onovertroffen zijn. Dat bleek in juni 2023 nog in de Ziggo Dome, dus zet je schrap voor een N.Y. State of Mind.
Goldband
EEN GÂHWE BAND
Tja, wat moet er volgen op Goldbands glorieuze Alpha-spektakel van LL22? Een nog groter spektakel natuurlijk: een exclusieve nieuwe show van het supersynthpoptrio! Boaz, Karel en Milo zijn inmiddels uitgegroeid tot nationale beroemdheden, maar als nuchtere Hagenezen houden de mannen de ogen strak op de bal: het bouwen van het allerdikste podiumfeest. En uiteraard het maken van de strakste bangers & ballads. Ook zijn de gewezen stukadoors niet te beroerd zich in de spectaculairste, genderneutrale glamour- en glitterpakjes te hijsen. Wat je noemt een gâhwe band.
Haevn
WEIDSE EN FILMISCHE INDIEPOP
Of de mannen van Nederlands muziekduo HAEVN nou musiceren met een 50-koppig symfonieorkest of gewoon samen: de delicate indiepop klinkt altijd weids en filmisch. En dat is precies het doel van filmcomponist Jorrit Kleijnen en singer-songwriter Marijn van der Meer: hun songs zijn betoverende wattenstaafjes waarmee ze allerlei beelden en herinneringen loswoelen. Van grote emoties tot fijne momentjes. De gevoelige falsetstem van Marijn troost en ontroert, terwijl de subtiele gitaren, toetsen, strijkers en studiofoefjes het drama verhogen. Spanning en onrust verdwijnen zodra deze bescheiden dromers de hemelpoort openen.
J Hus
VOOR MC J HUS LIGT LONDEN GEWOON IN AFRIKA
Afrobashment, Afrobbean of Afro-trap, maar uiteindelijk werd het vooral de term Afroswing die werd geplakt op wat J Hus (Momodou Jallow) en zijn collega’s hadden uitgevonden. Of ja uitgevonden, de sound kwam voor de rapper zelf als vanzelfsprekend. Met zijn Gambiaanse roots, en geboren en getogen in Londen, waar lokale cocktails als trap, grime en Afrobeats al langer tegen elkaar aan schuurden, was zijn variant een logische mutatie. Sfeervolle melodieën en beats, dwingende raps en een uitgekiende balans tussen introspectief en uitbundig: J Hus komt Londen vertegenwoordigen met een compleet groovepakket.
Amoral
Vanuit Amsterdam kleurt AMORAL alle uithoeken van Europa donkergrijs. Maar zo bedompt als haar dwingende technosets klinken, zo warm voelen ze tegelijkertijd aan. Alsof je met een waterdichte fleecedeken om je schouders op de zeebodem danst.
Bambounou B2B Mama Snake
De Deense Mama Snake pookt de boel op in industriële technosferen, wat heerlijk combineert met de futuristische capriolen van haar Malinees/Poolse bondgenoot Bambounou. Inkakken is onmogelijk tijdens deze technoclash van jewelste, waar nog lang over zal worden nagepraat.
Anetha
De bekendste clubs in Europa maakten al kennis met Anetha, de in Bordeaux opgroeiende très très cool ambassadeur van de nieuwe technogeneratie. Met haar futuristische grooves en hedonistische trance krijgt ze de poppen flink aan het dansen.
Patrick Mason
Hoe zweteriger Patrick Mason is, hoe meer hij het naar zijn zin heeft − en andersom. Techno is wat hem betreft vies, vuig, vurig. En topsport, want weinig anderen stoppen zoveel fysiek vertoon in hun show. Dans op het ritme van zijn charisma.
Kabaka Pyramid
Kabaka Pyramid trekt reggae, straight from Kingston, eigenhandig de 21ste eeuw in. Reggae druipend van de hiphopjus. Of toch eerder hiphop met een romige reggaesaus? Iedereen wil mee met de Kabakatrein. Volgende stop; Lowlands 2024.
Harry Mack
EVERYBODY GETS A BAR!
YouTube-rapper Harry Mack brak zo’n zes jaar geleden door met zijn virale Venice Beach Freestyle-video’s, waarin hij langs het strand van Los Angeles meer woorden in een zin stopt dan tanden in je mond passen. Met het energieniveau van een kolibrie, 1200 bars per minute, krijgt iedere voorbijganger een bar toebedeeld. Sindsdien maakt het multitalent uit Portland ook eigen muziek, maar het zijn vooral de radio-optredens waarin hij rappers als Kendrick Lamar en Joey Bada$$ verbijsterd achterlaat, die in het collectieve hiphopgeheugen gegrift staan.
Barry Can't Swim
HOUSE MET HOGE AAIBAARHEIDSFACTOR
Of hij wel of niet kan zwemmen, weten we niet. Maar Barry Can’t Swim kan maar beter leren crowdsurfen. Joshua Mainnie, zoals de Schotse producer heet, maakt namelijk zulke aanraakbare house, met zo’n vriendelijke en speelse inborst, dat het verleidelijk is om hem het publiek in te trekken. Dit is geen ster met divatrekjes. Dit is een gevoelige gozer, die jou met invloeden van electro, afrobeats, downbeat, piano house en pop (vaak speelt hij met een livedrummer) kopje onder sleurt in zijn stemmingen.
Brutalismus 3000
POST-ALLES ENERGIE
Wist je dat de duivel rond de jaren 50 is geboren? Of dat Berlijn een liefdeloze stad is? Brutalismus 3000 kan het weten – het excentrieke duo bestaande uit Victoria Vassiliki Daldas en Theo Zeitner woont in de Duitse hoofdstad, en hun grootste hit is ‘Satan Was A Babyboomer’. Waar deze twee ook komen, met hun mix van early rave, nu-gabber, punky attitude en een neus voor de kunst van het samplen, vliegt de dj-booth geheid in de fik. Bovendien laten ze zien: uptempo elektronische muziek is in een volgende fase beland.
Grandson
INVLOEDRIJK GEWELDENAAR
Kleinzoon, laat me je een verhaal vertellen. In 2024 ging ik naar Lowlands. Ja, ik ben ook jong geweest. Ik zag daar een optreden van een Canadees. Verdorie, hoe heet-ie ook alweer? Maakt niet uit. Het was geweldig. De impact van Imagine Dragons, de flow van alt-J, de bozige beginjaren van Foo Fighters, het verhalende van Kendrick Lamar: allemaal verenigd in één manneke. Ik heb zijn album ‘I Love You, I’m Trying’ hier nog ergens staan. O ja, grandson was zijn naam.
Spiritbox
EDELMETAAL VOOR ALLEMAAL
Wanneer je zowel loepzuiver hoge noten kan nailen als een meedogenloze grunt achter je huig vandaan kunt toveren, heb je goud in handen. Of beter gezegd: edelmetaal. Spiritbox is opgericht door het Canadese echtpaar Courtney LaPlante en Michael Stringer; hij doet zijn naam eer aan door brute riffs uit zijn snaren te beuken, zij zaait bewondering met haar soepele stembanden – luister recente ep ‘The Fear Of Fear’. Net als bij geestverwanten Bring Me The Horizon en Evanescence completeren slimme samples en toegankelijke melodieën de succesformule, die ook niet-metalheads richting festivalpodia trekt.
Droeloe
Stel je een warme herberg voor. Een knetterend haardvuur in de hoek, rijkelijk vloeiende drank en een bevlogen waard achter de toog, die zijn gasten meeneemt van het ene in het andere meeslepende verhaal. Dat is zo ongeveer DROELOE. Al is hij geen waard, maar dj, zijn de verhalen muziek en is de herberg een dansvloer. Die van Coachella bijvoorbeeld, of EDC Las Vegas. Futuristische, progressieve beats die knisperen – met elke track vertelt de Utrechtse Vincent Rooijers een nieuw verhaal. Als Odysseus met een koptelefoon op.
Maduk
Maduk (Mark van der Schoot) en Maris Goudzwaard hebben met Liquicity een compleet megamerk voor knallende drum-’n-bass opgebouwd. Inclusief label, avonden in binnen- en buitenland en dj/producer Maduks eigen werk als motor. Stap in, helm op en gaan!
Koven
Drum-’n-bass met de daverende impact van een filmtrailer, dubstep met resonanties die je ingewanden door elkaar husselen, en future bass met vervreemdende vervormingen en filters; dat is wat je kunt verwachten van het epische Engelse danceduo Koven.
Mandidextrous
Hou je van snel? En van bas? Dan heeft Mandidextrous uit Bristol de perfecte drug; speedbass! Met een hoge doses jungle, hardtechno en rave, en de wiebelbas van dubstep, de overstuurde kicks van hardstyle en de drops van EDM draait hen alle zalen dol.
Mrcy
De mix van de achtergronden van de Britse soulmates Barney Lister en Kojo Degraft-Johnson – sound systems en gospel – resulteert in sexy nummers die de wereld minder hard maken. Waar je jezelf voorop mag zetten, maar met compassie voor de ander.
Pachyman
ZOMER, ZON EN BLOTE VOETEN
Toen hij vanuit Puerto Rico naar Los Angeles verhuisde, hervond multi-instrumentalist Pachy García (Pachyman) zijn oude liefde voor vroege Jamaicaanse muziek. Hij leerde zichzelf drummen en schreed fanatiek langs kringloopwinkels voor goedkope studioapparatuur. Niet veel later werd zijn studio 333 House geboren, waar hij al sleutelend (en livestreamend op Instagram) oude dub reggae en ska tot leven bracht. Pachyman is een cocktail van Puerto Rico, Los Angeles en Jamaica – zomer, zon en blote voeten. Pak die strandstoel maar vast in. Al zal erin zitten blijven lastig worden.
Mette
Je zag het veelgevraagde danswonder Mette Towley al schitteren in de ‘Lemon’-video van N.E.R.D. feat. Rihanna. Maar nu kom jij in beweging terwijl METTE met haar zoetgevooisde stem de pannen van het R&B-dak blaast, in de traditie van Jennifer Lopez en diezelfde Rihanna. Met het hyperbeweeglijke ‘VAN GOGH’ bijvoorbeeld en het dit jaar verschenen ‘DARLING DRIVE’. Ook haar liveband lijkt uit het graniet van Towleys geboortegrond Minnesota gehouwen: de diep rockende bassen en oersterke refreinen hakken er lekker in, straks in augustus.
Zep
Ritme is overal. Maar hoeveel er op het podium ook gebeurt, een optreden van de Nederlandse out-of-the-box-drummer ZEP is in de eerste plaats een lust voor het oor. Met industriële beats die duizend keer avontuurlijker zijn dan de gemiddelde dj-set.
La Priest
OMGEBOEKTE MUZIKALE REIS
Hé, zagen we Sam Eastgate niet ooit, naast Alpha, heel veel dancepunklawaai maken, met Late of the Pier? Klopt, maar onder solopseudoniem LA Priest stripte de drumcomputerwizard de opruiende sound van weleer tot lieflijke electrobeats met funky gitaarakkoorden en soulvocalen die met Prince flirten. ‘Fase Luna’ is het nieuwe luisterjuweel, beïnvloed door een omboeking tijdens een muzikale reis: Mexicaanse costa’s en Costa Ricaanse jungles bleken nét even andere inspiratiebronnen dan regenachtig Wales. In studio’s gretig geremixt door Soulwax en Alan Braxe, live een ontspannen heupwiegend schouwspel.
Lip Critic
De onconventionele structuur van Lip Critic – twee drummers, twee samplers, van wie er eentje beschikt over een geweldige strot – levert allesbehalve gangbare muziek op. Deze stormachtige punkers breken ook buiten thuisstad New York alle hokjes af.
Brunzyn
Brunzyn baby is niet je alledaagse rapper. De trotse Vlaardinger en vicepresident van de Albino Sports-crew (o.a. Joost Klein, Stuntje, Appie Mussa) zwemt als Salvador Dalí in de booth van de onderstroom naar de mainstream – en daar is het goed toeven.
Wargasm
NU-METAL IS TERUG EN BETER DAN OOIT
Men neme: één stuks Marilyn Manson, acht ons The Prodigy, twee blikken Atari Teenage Riot, een scheut Slipknot, één theelepel Linkin Park en een snufje Slayer. Wargasm brengt het ruigste van – voornamelijk – rond de millenniumwisseling samen in een explosieve, pakkende, felpaars geverfde pot van elektronische metal. Of noem het een nieuwe generatie electropunk, nu-metal 2.0 of digitale posthardcore: dankzij het Londense duo kom ook jij er hoe dan ook achter dat dit potje headbangen precies is wat je nodig had.
Kléo
Kléo, de Parijse dj uit Amsterdam, zoeft het liefst langs het hele spectrum van house. House is een gevoel, zegt ze. Afgaande op haar debuut-ep ‘Agogo’ is dat een ramgevoel vol snoeiende 303 acid baslijntjes die als popcorn de pan uit poppen.
Moodymann
Het stof van technostad Detroit zit in al zijn poriën. Maar Moodymann fleurt zijn housesets op met wagonladingen jazz- en soulsamples. Hij kiest zijn optredens zorgvuldig, dus dit is een zeldzame kans om de grootmeester aan het werk te zien.
Rob Manga
Als lid van Ghetto Funk Collective predikt hij een vrolijk, dansbaar evangelie. Elke track die pionier Rob Manga op de draaitafel legt, is een bezegeling van zijn onvoorwaardelijke liefde voor vinyl en authentieke muziek, rechtstreeks uit het hart. Yep, he’s a soul man!
Mickster
Kind aan huis bij FunX Latin, vaste waarde bij Fiesta Macumba en medeoprichter van o.a. Jiggy en Vibe; de sets van de internationaal geliefde dj Mickster ontstijgen qua partygehalte elke barometer. Eén groot feest met pompende reggaeton, dampende soul, hiphop, funk en R&B.
Maey
WOO HAH! x Rolling Loud, DGTL of buitenlandse hotspots; Maey verovert de planeet met sets vol beukende hiphop, bloedhete R&B en verfrissende electro – met eigen producties en tracks van anderen. Kortom; het talent van deze Amsterdamse is grenzeloos.
Laura Meester
De muzikale trip van Laura Meester begon met piano en bas, maar al snel maakte ze een scherpe bocht richting draaitafels boordevol clubbeats en (African) disco. Verwacht op LL een funky set, waarin Meester ook eurohousegeluiden verwerkt. Want op reis kan en mag alles.
Leroy Rey
De Indonesische Nederlander Leroy Ley brengt al ruim drie decennia zinderende sets vol house, disco, hiphop en jazzy soul. Volgens DJ St. Paul kan niemand deze genres zo mooi in de volle breedte draaien als Leroy Rey. Nu moet onze Hacienda eraan geloven!
Saidah
SAIDAH mixt cocktails vol vintage house, besprenkeld met afrobeat, R&B, amapiano, en andere bassen en beats regelrecht uit de Londense clubscene. Liefst met vrouwelijke vocalen die je direct terugbrengen naar de jaren 90. UKG x Lowlands forevah.
Chamos
CHAMOS, het virale dj-collectief uit Arnhem, brak een paar jaar geleden door op SoundCloud. Met hun moeiteloze blend van hiphop, R&B, house, afrobeat en bass music geven ze niet zelden een machtige zwier aan bestaande, oudere clubhits.
Chuckie
Als je zomer zegt, zeg je Chuckie. De man die Dirty Dutch uitvond en bubbling mainstream maakte. De dj als idee, als optima forma. The Latin-Grammy winnende King of Mixing rijgt al jaren de ene na de andere plaat aan elkaar, als een lange ketting zomerse madeliefjes.
Jolani Jhones B2B Nala
NALA groeide op met funk en soul, en spreidde haar vleugels tot diep in de R&B, hiphop en future beats. De grenzeloze Jolani Jhones hopt In Afrika van amapiano naar afrobeats, en vinkt ook Brazilië en India af. Of dat back-to-back een beetje matcht? Nou en of!