Dit is het blokkenschema van de 2024 editie.
Bekijk hier het blokkenschema van Lowlands 2025 of kijk in ons archief voor nog oudere edities.
Ontdek het complete blokkenschema van Lowlands 2024! Op zaterdag 17 augustus 2024 zie je deze line-up van artiesten en bands. Met dit interactieve blokkenschema kun je eenvoudig je eigen persoonlijke Lowlands 2024 schema maken. Vink je favorieten aan, stel je ideale festivaldag samen en deel je schema met vrienden via WhatsApp. Bekijk het blokkenschema van dag 2 en je bent optimaal voorbereid op jouw festivaldag!
Adonis
Echo
Heineken
Juliet
X-Ray
Sugababes
ZEROES HEROES
De nineties zijn hot, maar de zeroes komen eraan. Bewijsstuk in kwestie: de terugkeer van Sugababes, het Londense meidentrio dat over die jaren nul heerste met een eindeloze rij pophits. ‘Round Round’, ‘Hole In My Head’ en ‘Push The Button’ bijvoorbeeld, songs die stevig verankerd waren in R&B. Dat is ook te horen op het eerder onuitgebrachte album ‘The Lost Tapes’, dat het herenigde drietal eind 2022 lanceerde. Vorig jaar werd er ook live doorgepakt, inclusief een paar Nederlandse shows, en nu is de beer los.
Inhaler
INHALER LEEFT DE DROOM
Vanuit Dublin omarm je met een volgestouwd busje het avontuur, speel je in elk kot waar een stopcontact in de muur zit en zie je je noeste arbeid beloond worden met een toenemende fanbase. Je opent voor je grote broers, Arctic Monkeys. Ook op Glastonbury en Lollapalooza val je in het pulletje. En je nieuwe plaat ‘Cuts & Bruises’ bruist van de indierockende energie. Je bent goedbeschouwd een 21ste-eeuwse loot aan de rijkelijk begroeide Britpopboom: missie geslaagd. Dromen zoals Inhaler, wie is er niet groot mee geworden?
Jorja Smith
VLIEGENDE LOWLANDER
Altijd lastig, als je zoals Jorja Smith vanaf je debuutsingle vol in de schijnwerpers staat, dankzij karrevrachten hits, prijzen en edelmetaal, plus een reputatie als topfashionista. Maar de Londense R&B-zangeres, beïnvloed door Alicia Keys en Amy Winehouse, liet zich het hoofd niet op hol brengen, keerde terug naar geboorteplaats Walsall en boetseerde jarenlang aan de opvolger van haar succesalbum ‘Lost & Found’, het afgelopen najaar verschenen ‘Falling Or Flying’. Een artistieke triomf vol soul- en jazzinvloeden en hippe randjes, en een vipticket voor Lowlands Paradise.
Fred Again..
EIGENWIJZE DONDERSTEEN
Daar hebben we Fred weer, de Londense danceproducer die twee jaar terug Lowlands liet overkoken van pure euforie. En dat op basis van slechts één hit, zij het wel een banger van de buitencategorie, het onweerstaanbare ‘Marea (We’ve Lost Dancing)’. Dus halen we hem weer, maar niet alleen daarom. Ook omdat Fred again.. een eigenwijze dondersteen van een artiest is, die in mei 2023 doodleuk een ambient-album uitbracht, samen met zijn mentor Brian Eno. Wat dat ditmaal betekent voor zijn optreden? Fred mag het weten.
Spinvis
MUZIKALE MONDRIAAN
Dat Erik de Jong zich onlangs met de Lennaert Nijgh Prijs in een mooi rijtje met Hennie Vrienten en Herman van Veen schaarde, is geen toeval. Zijn onnavolgbare woordentovenarij is weliswaar uniek, maar de abstracte omlijsting evolueerde langzaamaan richting aanstekelijke en zelfs upbeat nederpop – soms (onbewust?) refererend aan de genoemde helden. Het knappe is: je identificeert in één ooropslag een echte Spinvis. Ook nieuwe singles ‘Lente ’22’ en ‘Paradijs’, voorbodes van langspeler ‘Be-bop-a-lula’, zijn weer van kilometers afstand te herkennen, als onontdekte Mondriaans.
Cho & the Chosens
DE ONNAVOLGBARE FLOW VAN CHO
De aanhouder wint, in dit geval CHO, de met een onnavolgbare flow gezegende rapper die meer dan tien jaar terug het Bijlmerse voetballeven de rug toekeerde voor een loopbaan in de hiphop. Geen bliksemcarrière, maar een gestage opmars naar de top, met successen als ‘Misschien wel hè?’ en ‘Ik mis je’ op zijn palmares. En met het nieuwe album ‘Knock Knock 4’ in de pocket klopt CHO na zijn deelname aan het 50 Jaar Hiphop-feest van vorig jaar nu ook solo op de Lowlandspoort. Binnen!
Soulwax
ECLECTISCHE BALSEM VOOR DE ZIEL
Hokjesdenker, wees gewaarschuwd: begeef u niet binnen een straal van 100 meter van het Gentse Soulwax. Sinds 1995 heeft deze groep ervaring met balanceren op het snijvlak van rock en electronic. Negeert u ons advies, dan kunt u mogelijk last krijgen van benen die zonder waarschuwing dansmoves inzetten, een hoofd dat ongewild meeknikt met aanstekelijke beats en chronische piekergedachten over of uw kledingkeuze wel cool genoeg is. Let op: eventuele bijwerkingen kunnen heviger zijn nu de broers Dewaele met een band op volle sterkte aantreden.
Sampha
EN TOEN WAS ER LICHT
Van haast kun je Sampha Sisay niet betichten. De Londense elektronica- en urban-artiest werkt zoals hij zingt: met geduld en precisie, en zijn ogen op de prijs. Die prijs, perfecte platen en shows afleveren, bracht hem al eerder naar Biddinghuizen. Maar nu, zeven jaar later, zullen we een andere, lichtere Sampha beleven dan de zwaarmoedige van toen. Met optredens die in het teken staan van zijn tweede album ‘Lahai’. Een bijna vrolijk, rijk gedetailleerd en sierlijk audio-avontuur, dat het leven viert. Net als jullie.
Alia
Nonchalant en eigenzinnig grabbelt dit Leuvense buitenbeetje in haar platenkoffer. Dj AliA zweert bij de heilige drie-eenheid mellow, groovy en soulvol. Ze is niet vies van de nieuwste house, maar grijpt ook graag naar een oude jazzplaat of broken beat.
Skin On Skin
‘Burn Dem Bridges’ van Skin On Skin maakte in 2022 de mash-up drill techno groot en markeerde gelijk de doorbraak van de Australische dj/producer. Met de turbulente SOS achter de knoppen, hoef je helemaal niets meer op te kroppen.
Mall Grab
Mall Grab stemt zijn draaitafels af op de vibe van de avond, grabbelt in zijn collectie en vuurt tracks af die feilloos passen in het moment. Bereid je voor op een unieke, onstuimige set van deze housebaas van Coachella tot Biddinghuizen.
Artemas
De Brits-Cypriotische lefgozer Artemas Diamandis maakt muziek sinds 2020 – mét viraal knettersucces. Zijn veelzijdige stem en one-of-a-kind electrobeats leidde de aspirant-songsmid vanaf zijn bedrand in Oxfordshire tot uitverkochte zalen en festivalspots werelwijd.
Overmono
WELSHE BROERS OP UPTEMPO RAMKOERS
Als The Guardian je debuutplaat ‘Good Lies’ perfect noemt en DJ Mag je tot beste live-act bekroont, zeggen we: goed bezig. Dit opstomende producersduo – broertjes Tom en Ed Russell – luistert naar de naam Overmono, een verhaspeling van hun Welshe hometown Overmonnow. Nieuwste single ‘Blow Out’ representeert hun explosieve sound. Uptempo beats, soulvolle trance invloeden en sfeerverhogende, soms Moby-achtige samples. Meer? ‘Freedom 2’ (met Kwengface en Joy Orbison) werd een wereldwijd club-anthem. Zet die maar alvast op, in de file aan de dijk!
Arooj Aftab
Arooj Aftabs wieg in Saoedi-Arabië en Pakistaanse roots vormen een substantieel deel van de mystieke, melancholieke sound van deze componist, zangeres en producer. Hogere sferen roepen, een meditatieve staat ligt op de loer. Aanrader.
Ijsland
Sef en Abel
Grote geesten denken hetzelfde. En als ze elkaar ontmoeten, dan wordt de wereld daar een stukje mooier van. Helemaal als ze samen een plaat maken. Op ‘IJsland’ ventileren Sef en Abel (Hang Youth) hun even humoristische, ontwapenende als soms boze bedenkingen over de maatschappij. De punkinslag van Abel, het hiphop-dna van Sef en de perfect gedoseerde beats van producer Faisal passen als een heilige drie-eenheid in elkaar. Hoewel, heilig? Niets is heilig. Het proletariaat niet, sociale media niet, en mensen zoals wij ook niet. Lowlandser wordt het zélden.
Lander & Adriaan
TECHNO, RAVE EN JAZZ OP DRUMS EN SYNTHS
Als je achteraan staat bij Lander & Adriaan, denk je misschien dat er een supervet dj-duo staat te draaien dat oldschool techno en rave combineert met zieke jazzimprovisaties. Die stijlen heb je goed, maar loop nu eens een stukje naar voren. Je gelooft je ogen niet. Daar laat de Vlaamse topdrummer Lander Gyselinck (STUFF., BeraadGeslagen) zijn stokken alle hoeken van zijn drumkit zien. Naast hem bespeelt toetsenist extraordinair Adriaan Van de Velde minstens vijf synthesizers tegelijk. Ademloos toekijken mag, maar deze muziek is ook uitermate geschikt voor expressieve dansjes.
Romy
GEVOELIGE DANCEPOP MET EEN VLEUGJE EUFORIE
Als lid van The xx was Romy al in de weer met fusies tussen dance en pop, waarin spanning zit tussen ingetogenheid en ontlading. Op het solopad helt de Engelse zangeres ongeremder over naar de euforische kant van dance, maar met behoud van de gevoeligheid van The xx. Het zijn namelijk zware zaken waarover de Londense met onomfloerste vocalen zingt. Het doel van haar clubby dancepop is dan ook dat je gewoon accepteert hoe je je voelt, als eerste stap om eenzaamheid te verdringen.
Benwal
De BPM’s van deze mondiale trancebelofte ontstijgen ruimschoots de hoogte van de Martinitoren. Daarnaast leent Benwal graag elementen uit hard house en UK garage. Op ESNS zei hij het heel vet te vinden om Lowlands aan te doen. Goed idee!
Narciss
Nicolas Schmidt alias Narciss staat voor vrijheid en onvoorspelbaarheid. Wat je bij een set van de Duitse dj/producer wél weet; het gas gaat erop, het dak eraf. Verder is het ongewis wanneer zijn techobeats gezelschap krijgen van trance of Eurodance.
Horsegiirl
In haar uitbundige dj-sets mixt horsegiirL uit Berlijn de hyperpop van 100gecs met de krankzinnigste happy hardcore van weleer. Verwacht lompe gabberbeats, hoge stemmetjes, dolblije synthesizerdeuntjes, en zo nu en dan luidruchtig gehinnik.
Another Taste
Another Taste uit Rotterdam bracht dit jaar hun gelijknamige debuut uit – mede geproduceerd door discogoeroe Danilo Plessow (MCDE) – dat serieus niet zou misstaan in het oeuvre van pakweg Kool & The Gang of Commodores. Tijdreizen kan dus toch!
Ila
Gitaarrock en onvervalste seattle sferen
In een Turkse supermarkt, ergens tussen de olijfolie en het brood, werkte de Belgische singer-songwriter Ilayda Cicek met maatjes Cas en Sam aan debuutalbum ‘Ayna’. Het trio werd aangemoedigd door zowel goedkeurend meeknikkende medewerkers als Studio Brussel, dat de band al in 2022 in het snotje had. Maar hoewel die winkel in Genk staat, doet ILA graag muzikaal boodschappen in Seattle: loepstrakke drums, gemene gitaardissonanten en rauwe, donkere vocalen. En de bassist? Die plukt niet, maar harkt volledige akkoorden! Ja, dit is verdomd lekker thuiskomen, voor liefhebbers van het hardere, eigenzinnige jaren 90-werk.
Elmiene
Sensuele, laidback begeleiding completeert de zinderende happening zodra songwriter Elmiene uit Oxford in zijn sierlijke gewaad achter een mic plaatsneemt. Dit ooit als zodanig bestempelde ‘Michael Jackson kid’ is absoluut je volgende soul-ontdekking.
University
EXPLOSIEF HOORCOLLEGE IN MOSHPITMODUS
Pakkende gitaarriffs waar de scherven vanaf spatten, een drumstel dat niet woest genoeg afgetuigd kan worden en koortsachtige vocale uitspattingen die de totale wanhoop nog aanlokkelijker maken. Want onweerstaanbaar, dat zijn ze, die clusterbommetjes van de Britse band UNIVERSITY. Elke spier in je lichaam gaat in moshpitmodus, de schijt aan de wereld gaat er allemaal even uit, de troostende melodieën geven je dan toch weer moed voor de toekomst, et voilà: je komt als herboren uit dit college van deze bezeten hoogleraren der rock.
Backxwash
INTENSE, SNOEIHARDE (EN DOODENGE) HIPHOP
Als je op je oude dag terugdenkt aan LL24, kun je je vast niet elk optreden herinneren, maar dat van Backxwash vergeet je nooit. Dit wordt intens, snoeihard en, om eerlijk te zijn, gewoon doodeng. De Zambiaans-Canadese Ashanti Mutinta liet zich inspireren door het duisterste wat de popgeschiedenis te bieden heeft: de occulte metal van Black Sabbath, de robuuste gitaarmuren van Godspeed You! Black Emperor en de moderne rauwe rapstijlen die ze in New York en Atlanta in hun kelders verstoppen. Dresscode: zwart.
Fat Dog
WALMENDE ROCKRAVE UIT LONDEN
Niet met virals online, maar via de broeierige podia van de Londense underground: Fat Dog is zo’n pure liveband die zonder ook nog maar één noot in een studio vast te leggen, naam maakte als overdonderende livesensatie. De band slokt je dan ook moeiteloos op in een zwart gat vol razende rock, alarmerende postpunk, drukkende synths en ontspoorde techno. Met de debuutsingle ‘King Of The Slugs’ bevestigden ze uiteindelijk dat deze cocktail ook in de studio werkt, maar vergeet dat even, deze wilde waas wil je live meemaken.
Nèna
De Amsterdamse dj Nèna brengt een pittige blend van bass, techno en percussie, extra gepeperd met een exquise selectie dancehall en reggaeton. Gehuld in een satijnen jasje van dromerige melodieën, verleidelijke vocalen en weelderige samples. Yummy.
Dj Marcelle
Beestachtig los op drie draaitafels
In hoeverre je als dj/producer buiten je comfortzone, je boekje én de lijntjes kunt gaan? Onbeperkt, bewijst DJ Marcelle. Ook geografisch gezien, want ze is te vinden op radiostations en als resident in heel Europa, en zelfs lifetime gangmaker op het Uganda Nyege Nyege Music Festival. De booth is haar avonturenpark, waar dieren- en andere geluiden in discussie gaan met cutting edge electro, dubstep, dancehall of hiphop. Gegarandeerd dansbaar en uitermate energiek. En waarom zou je niet gewoon drie in plaats van twee draaitafels gebruiken?
Rozaly
Amsterdammer Rozaly is een dj met een missie; de Caribische muziek, zoals die door zijn Curaçaose aderen stroomt, opstoten in de vaart der volkeren. Zijn sets zitten rimvol reggaeton en afro-invloeden, en soms een absurdistisch geintje. Dáár is het feestje.
Nick León B2B Bitter Babe
Dj/producer Nick León uit Miami, Florida stort zich – speciaal voor warmbloedigen – op zijn collectie tribale techno, latin invloeden, hyperbesmettelijke reggaeton en de hiphop uit zijn jeugd. En de in Bogóta geboren en vanuit Miami opererende dj Bitter Babe laat haar Colombiaanse roots doorschemeren in een blend van ondeugende house, scherpe IDM, volle trap, zonnige latin, blazende bassen en tropische funk. Het risico dat deze back-to-back een nogal koortsachtige technocombo oplevert met hallucinerende bijwerkingen, is levensgroot. Kom checken of jij immuun bent (waarschijnlijk niet).
Jade Soul
De Rotterdamse dj Jade Soul legt regelmatig een soulplaat op – liefst met een stevige housebeat eronder – maar ze draait véél breder dan dat. Gloeiende disco, stevige hiphop, geile dancehall en alles wat daar zijdelings mee te maken heeft.
Gyatso
Op de wipwap tussen club- en ravecultuur treffen we Gyatso Davids, een draaitafelaar en groovegoochelaar van formaat. Zijn elektronische speeltuin omvat alles tussen techno, breakbeat, gabber en trance, waarbij hij nimmer onder de 130 bpm zakt.
Tonno Disko
De nieuwe artiestennaam van dj Antonio ‘Tonno’ Pairel bekt lekker toch als je plaatjes draait? Sluit ook goed aan bij zijn uiterst heupvriendelijke mash-up van funk, disco, hiphop, house en breakbeats. Waar Tonno Disko draait, daar is het feestje.
Ezri Jade
Ezri Jade kiest regelmatig voor een tour door alle fasen van de reggae of pluist juist de invloeden daarvan uit op afrobeats en afrohouse. Of nog breder, bijvoorbeeld met Braziliaanse baile funk, Portugese batida en explosieve Caribische riddims.
Trippy Tins
Bass en percussie zijn de onverwoestbare fundamenten onder de dj-set van Trippy Tins. Daarop bouwt hij een donswarme mix van soulvolle house, R&B, UK funky en afrohouse, maar schuwt ook andere uitstapjes niet, richting de Cariben bijvoorbeeld.
Dave Nunes
Al vijf jaar timmert dj/producer Dave Nunes aan de spreekwoordelijke weg, met een elektronische reis die vanuit een diepe liefde voor afrohouse ook voert langs andere wereldse stijlen, zoals reggaeton, baile funk en vooral een ruime scheut amapiano.
Tida Kamara
De Amsterdamse met Sierra Leoonse roots Tida Kamara herken je aan haar stomende sets vol hiphop, R&B en afrofusion, met hier en daar een rondje reggae, scheutje soul of glimp garage. Haar Lowlandsset wordt minstens zo gedenkwaardig.