Universitent line-up
Het programma van Universitent tijdens Zwarte Cross 2025. Klik op de tijden voor meer informatie of bekijk de rest van de line-up.
Vrijdag 18 juli 2025
- 13:00u - 13:30u- Op zonne-energie de wereld rond
- 13:45u - 14:15u- Samen beslissen? Mij een zorg!
- 14:30u - 15:00u- Gamen maakt je slimmer, sneller en sterker
- 15:15u - 15:45u- Van Trekker Naar Robotdokter
- 16:00u - 16:30u- Are you HOT enough?
Zaterdag 19 juli 2025
- 13:00u - 13:30u- Gas d'r op met licht; hoe fotonica onze wereld verandert
- 13:45u - 14:15u- En ze leefden nog kort en gelukkig
- 14:30u - 15:00u- Laserzwaarden en andere flauwekul
- 15:15u - 15:45u- Whisky's herkennen met elektronische neus
- 16:00u - 16:30u- Robots: machtig mooie machientjes, niks mis mee
Zondag 20 juli 2025
- 13:00u - 13:30u- Bagger & bits; wat zand en chips met elkaar te maken hebben
- 13:45u - 14:15u- Op zoek naar het begin van alles
- 14:30u - 15:00u- Is de Zwarte Cross klaar voor een aardbeving, overstroming of orkaan?
- 15:15u - 15:45u- AI Bier en AI Muziek, kunst of matig?
- 16:00u - 16:30u- Dr. ing. Albert Wong
Bekijk hier de complete line-up van alle locaties van alle dagen van Zwarte Cross 2025
Op zonne-energie de wereld rond
Daniël Blik (Solar Team Twente)
Solar Team Twente is een studententeam (Universiteit Twente en Saxion Hogeschool) waarvan de teamleden 1,5 jaar lang hun studie opzij zetten om een zonneauto te bouwen. Met deze zonneauto nemen zij deel aan internationale wedstrijden, zoals in Australië en Zuid-Afrika. Tijdens deze races rijden ze duizenden kilometers om zo aandacht te creëren voor duurzame energie. Hoe is het om in zo’n team te zitten, hoe wordt zo’n zonneauto gebouwd en hoe zien die races eruit? De studenten vertellen het je graag!
Samen beslissen? Mij een zorg!
Dr. ir. Wendy d’Hollosy
Wat betekent eHealth nu echt voor jou? En waarom is het zo belangrijk om samen te beslissen over je zorg, vooral als je een chronische aandoening hebt, zoals diabetes of COPD? In dit korte college neemt Wendy d’Hollosy je mee in de wereld van eHealth. Ze laat zien hoe jij als patiënt meer regie kunt krijgen over je eigen gezondheid. Ze vertelt ook hoe we, met innovatieve onderzoeksmethoden zoals process mining en vignette studies, de zorg voor mensen met een chronische aandoening kunnen verbeteren.
Gamen maakt je slimmer, sneller en sterker
Dr. Guido Bruinsma
Wat ooit begon als vermaak, is nu een serieuze sport en leeromgeving. Gewoon vanuit je eigen woonkamer. Gamen is niet meer weg te denken uit onze samenleving en is zelfs op weg naar Olympische status. Gamen brengt mensen samen. Onderzoek toont daarnaast aan dat gamen cognitieve vaardigheden, probleemoplossend denken en reactievermogen kan verbeteren. Kom naar dit minicollege van dr. Guido Bruinsma en word zelf ook slimmer, sneller en sterker door te gamen. Wie wil dat nou niet?
Van Trekker Naar Robotdokter
Prof. dr. Maroeska Rovers
Medische technologie heeft de gezondheidszorg ingrijpend veranderd. Dankzij innovaties zoals MRI, robotchirurgie en kunstmatige organen zijn diagnoses en behandelingen mogelijk die vroeger ondenkbaar waren. Deze vooruitgang leidt tot betere zorg en een langere levensduur, maar brengt ook risico’s met zich mee. Technologie wordt steeds slimmer en autonomer, wat kan leiden tot ethische en praktische dilemma’s. Kunnen we straks vertrouwen op zelfstandig opererende robots? Hoe waarborgen we veiligheid en controle? Het publiek speelt hierin een belangrijke rol. Door co-creatie – samenwerking tussen ontwikkelaars, zorgverleners en patiënten – kunnen we technologie afstemmen op échte behoeften. In deze sessie neemt Maroeska Rovers je mee in het ontwerp van de zorg van de toekomst. Wat vind jij belangrijk? Doe mee en denk mee!
Are you HOT enough?
Prof. dr. ir. Mark Huijben
Are you HOT enough?
Veel energie gaat verloren als warmte in de buitenlucht, terwijl hergebruik mogelijk is met thermo-elektronica. Niet alleen in gadgets en kleding, maar ook in de industrie en zelfs om op Mars rond te rijden. Ontdek en maak een warmtefoto van jezelf!
Gas d'r op met licht; hoe fotonica onze wereld verandert
Prof. dr. ing. Guus Rijnders
Fotonica is de sleutel tot snellere, energiezuinigere en geavanceerdere technologieën. Van ultrasnelle internetverbindingen tot zelfrijdende auto's en medische beeldvorming, fotonica maakt het mogelijk door licht (fotonen) te gebruiken in plaats van elektriciteit. In deze presentatie ontdek je hoe fotonische chips werken en waarom ze revolutionair zijn. Maak kennis met de kracht van licht en hoe het de technologie van morgen vormgeeft!
Guus Rijnders is hoogleraar nanoelektronische materialen aan het MESA+ Instituut van de universiteit Twente. Binnen zijn onderzoeksgroep worden nieuwe geavanceerde materialen gemaakt en onderzocht en kijkt hij naar toepassingen van deze materialen.
En ze leefden nog kort en gelukkig
Dr. Femke Nijboer
Ziek worden kan je overkomen, maar ziekte zelf veroorzaken is een kunst. Toch kun je het leren. In een land dat vergrijzing vooral als probleem ziet en waar de gezondheidszorg én menig broekriem op knappen staat, doet psycholoog Femke Nijboer haar best om een steentje bij te dragen: ze geeft jou de beste tips om ouderdom compleet te vermijden. Op de Zwarte Cross snapte ze het namelijk ineens: weg met al dat truttige gepreek! Jullie willen niet lang, maar kort en gelukkig leven! En zij zal jullie daarbij raad geven. Kom langs voor een satirisch theatercollege met wetenschappelijke tips om je levensverwachting te reduceren.
Laserzwaarden en andere flauwekul
Prof. dr. ir. Gert-Willem Römer
Een laserzwaard (light saber) waarmee jedi’s in Star Wars om zich heen slaan, is totale flauwekul. Ook James Bond gebruikt lasers op een manier die natuurkundig helemaal niet kan. In dit mini-college legt professor Gert-Willem Römer uit, aan de hand van voorbeelden, wat er precies misgaat in actiefilms. Hij geeft ook voorbeelden van het nuttig gebruik van lasers in de echte wereld.
Whisky's herkennen met elektronische neus
Dr. ir. Sissi de Beer
De geuren herkennen van verschillende whisky’s, maar ook van gevaarlijke stoffen of bedorven voedsel. Dankzij Sissi de Beer, onderzoeker op de Universiteit Twente, wordt het mogelijk. Ze ontwikkelt een elektronische neus waarvan de werking is geïnspireerd op de neuzen van mensen en dieren. Hierdoor kunnen geuren herkend worden op een energie-efficiënte manier met een klein draagbaar apparaat. Deze technologie kan straks gebruikt worden om bijvoorbeeld explosieven op te sporen of om in een vroeg stadium (dieren-)ziektes te herkennen.
Robots: machtig mooie machientjes, niks mis mee
Dr. Ir. Jan Broenink
Robots zijn gewoon handige apparaten met een heel slimme besturing, die ons steeds meer werk uit handen nemen. Vervelend werk, gevaarlijk werk, werk wat geen mens wil doen. Werk dat nú nog niet kan. Komt goed uit in de huidige tijd met overal personeelstekort. Handig dus. Jan Broenink vertelt hoe het ervoor staat met robots. Tip van de sluier: het duurt best nog wel even voordat we allemaal een privé dienst-meid-butler-vervoers-robot hebben die alles voor ons doet. Het gaat stapje voor stapje. De robots van nu zijn te vergelijken met de vaste telefoon met draaischijf: wel bruikbaar, maar nog lang niet smart. Maar dat gaat wel komen, hoor.
Bagger & bits; wat zand en chips met elkaar te maken hebben
Prof. Dr. Ir. Gertjan Koster
Zojuist een appje gestuurd naar iemand op het festival? Of een biertje afgerekend met je telefoon? Wist je dat zand één van de belangrijkste ingrediënten is van de technologie die dat allemaal mogelijk maakt? In dit college legt wetenschaper Gertjan Koster uit hoe dit precies zit.
Op zoek naar het begin van alles
André Gunst
Wat gebeurde er na de oerknal? En hoe kunnen we miljoenen jaren terug in de tijd kijken? Om de fundamentele vragen van astronomen te beantwoorden zijn gigantische radiotelescopen nodig. Zij leveren de antwoorden die het raadsel van het universum onthult. De grootste radiotelescoop voor lage frequenties op deze planeet is een Nederlandse uitvinding. De kern ervan ligt in Drenthe. André Gunst onthult hoe een klein land uitblinkt in het oplossen van grote astronomische vragen.
Is de Zwarte Cross klaar voor een aardbeving, overstroming of orkaan?
Dr. Eefje Hendriks
Wat gebeurt er als je door een aardbeving, overstroming of orkaan wordt getroffen? In dit mini-college neemt onderzoeker Eefje Hendriks van de Universiteit Twente je op een interactieve manier mee in een rampsituatie. Ze leert je wat het betekent om effectieve humanitaire hulp op te zetten. Het is belangrijk dat mensen na een ramp worden geholpen om een veiliger huis terug te bouwen. Eefje is net terug uit Nepal en deelt cruciale inzichten om samen met hulporganisaties een passend antwoord te geven op het groeiende aantal mensen in nood na een natuurramp.
AI Bier en AI Muziek, kunst of matig?
Dr. ir. Ton Spil
Al twee jaar geleden presenteerde Ton Spil op de Zwarte Cross een AI biertje. Het Zwarte Cross panel was meedogenloos: allemaal vonden ze Grolsch lekkerder. Maar in twee jaar kan veel gebeuren en dus probeert onderzoeker Ton Spil het nog een keer. Daarnaast toont hij zijn nieuwste onderzoek naar AI en muziek en laat natuurlijk zien wat kunstmatige intelligentie eigenlijk is. Of beter nog, hij vraagt het u!
Dr. ing. Albert Wong
Hebben moleculen gevoel voor ritme?
Ken je dat gevoel? De muziek gaat aan. De beat komt door. Het gevoel van dansen komt op. En dan… dan ga je volautomatisch mee met het ritme! Dit fenomeen vindt ook plaats op de allerkleinste schaal, op de moleculaire schaal. Albert Wong onderzoekt in zijn lab op de Universiteit Twente hoe hij moleculen die niet willen dansen, toch kan laten meebewegen op een bepaald ritme. En als moleculen dat kunnen, kunnen wij dat vast ook!