Arc line-up
Het programma van Arc tijdens Valkhof Festival 2024. Klik op de tijden voor meer informatie of bekijk de rest van de line-up.
Zaterdag 13 juli 2024
- 16:00u - 16:45u- Ploegendienst
- 17:30u - 18:15u- Shaemless
- 19:00u - 19:45u- Divorce
- 20:30u - 21:15u- Yard
- 22:00u - 22:45u- Droom Dit
- 23:30u - 00:30u- Will Butler + Sister Squares
Zondag 14 juli 2024
- 15:45u - 16:30u- The Indien
- 17:15u - 18:00u- Sarah Julia
- 18:45u - 19:45u- Ustad Noor Bakhsh
- 20:30u - 21:15u- Chalk
- 22:00u - 22:45u- O.
- 23:30u - 00:30u- Kneecap
Maandag 15 juli 2024
Dinsdag 16 juli 2024
- 20:00u - 20:45u- Ana Frango Elétrico
- 21:45u - 22:45u- Angélica Garcia
- 23:45u - 00:30u- Kaboutertje Putlucht
Woensdag 17 juli 2024
Donderdag 18 juli 2024
Vrijdag 19 juli 2024
- 18:30u - 19:15u- The Hubschrauber
- 20:00u - 21:00u- Meltheads
- 22:00u - 23:00u- Talk Show
- 00:00u - 01:00u- Gurriers
Bekijk hier de complete line-up van alle locaties van alle dagen van Valkhof Festival 2024
Ploegendienst
De perfecte openingsact bestaat!
Ook Ploegendienst wordt een dagje ouder. Driekwart van de Amsterdamse band is al lang zo ziedend niet meer, maar Ray Fuego… Die is nog altijd 100% anti-alles, “zeker anti-alles wat mensen zeggen dat je moet zijn”. Noem het hardcore, noem het punk, noem het “venijnige popmuziek”. Noem het wat je wilt, het maakt niet uit. Ploegendienst gaat rücksichtslos te werk en bestaat alleen in het moment. Dat moment? Een warme zomer, waardoor de onrust af en toe door het open raam ontsnappen kan. Of een buitenpodium, waar Ploegendienst als opener van Valkhof festival gelijk de hele tent kan slopen.
Meer informatieShaemless
Wie er in 2022 bij was, weet genoeg.
Energiek, dynamisch en straight-to-the-point. Het Nijmeegse trio Shaemless mixt post-punk en garage geïnspireerd door The Stooges, Iceage en The Birthday Party. Zoals je hieronder kan zien: op de slotdag van Valkhof festival 2022 veranderden de eerste paar rijen van het veld tot een grote moshpit. Dit jaar speelt Shaemless op de openingsdag.
Divorce
Omschreven zichzelf ooit als 'Wilco meets Abba'.
Ze zijn met vier, komen uit Nottingham en omschreven zichzelf ooit als ‘Wilco meets Abba’. En hun bandnaam kan moeilijk droger. Of hun muziek net zo interessant klinkt als deze korte introductie? Jazeker. Jeff Tweedy is beslist nog ergens op de achtergrond aanwezig, maar Divorce is op hun laatste EP’s vooral een volwassen band met een eigen smoel geworden. Hun muziek gaat over serieuze thema’s, maar dat brengen ze met opvallend veel luchtigheid.
Droom Dit
Alternatieve pop met literaire invloeden.
Seks, geweld, liefde en de gewoonheid van het leven. Dat is waar Droom Dit in Nederlandstalige poëtische teksten over spreekt. Hun lyrics worden omhuld door een modern jasje van rauwe elektronische beats, dromerige gitaarlijnen en snijdende synthesizers. Het geheel klinkt als de diepste liefde die langzaam weg ebt, de dodelijkheid van eenzaamheid of de bloeddorstige drang naar rust in je hoofd.
Will Butler + Sister Squares
Will Butler + Sister Squares maakt dansbare 'weird funk' annex Harry-Styles-met-een-twist.
Headliner op avond één van Valkhof Festival 2024 is een ensemble die de best mogelijke soundtrack voorziet voor de openingsavond. De catchy en dansbare weird funk annex Harry Styles-met-een-twist zal ongetwijfeld voor een optimale sfeer in het park zorgen.
The Indien
The Indien is het project rondom Rianne Walther, met pop als kern en soms zijsprongetje naar singer-songwriter- en indie-stijlen.
The Indien is het project rondom Rianne Walther. De band speelt met invloeden uit het verleden maar maakt in de kern levendige popsongs met een eigenzinnige inslag. Tracks worden opgebouwd rond de herkenbare stem van Rianne, vaak met uitgeklede percussie, filmische gelaagdheid en gitaarmelodieën. Het gelijknamige debuut-album is net uit.
Sarah Julia
Singer-songwriter duo staat garant voor verstilde schoonheid.
Twee zussen die het nog ver zullen schoppen. Kan ook moeilijk anders, want ze maken al hun hele leven samen muziek. Sarah Julia is zo langzamerhand klaar voor de grotere podia en dan kan een passage op Valkhof Festival niet ontbreken.
Ustad Noor Bakhsh
Virtuoos van de benju maakt muziek die even hemels als hypnotiserend klinkt.
Eentje uit de categorie ‘deze kans krijg je niet vaak’: Ustad Noor Bakhsh. De zeventiger stond vorig jaar op het gigantische Roskilde Festival en weet in de herfst van zijn carrière zowaar nog door te breken. De reden is even simpel als weinig vanzelfsprekend: hij is een grootmeester van de benju, een instrument dat buiten de Pakistaanse regio Balochistan weinig bekendheid geniet. Onterecht, want deze muziek klinkt even hemels als hypnotiserend. Soms is Valkhof Festival een plek om even stil te staan bij hoe bijzonder muziek kan zijn, en dit wordt ongetwijfeld weer zo’n moment.
Meer informatieChalk
Misschien wel dé band van komende zomer.
Elk jaar is er één band die voor de meeste beweging zorgt voor de Arc: Fontaines DC in 2019, Deadletter vorig jaar… en in 2024 zetten wij ons geld op het Noord-Ierse Chalk.
O.
Baritonsax-drum-duo uit Londen.
Een baritonsax en een drumkit. Meer heeft het Londense duo Joseph Henwood-Tash Keary niet nodig om schijnbaar uit het niets bangers met allerlei invloeden te maken. Je hoort metal, oosterse klanken, free jazz en niet-geïdentificeerde flarden die net zo vet als vaag klinken. De kans bestaat dat je na afloop meer aan het zweten bent dan de twee bandleden zelf.
Kneecap
Noord-Ierse rap die serieuze thema's aan 'good old fun' weet te koppelen.
Crossover rap tussen humor en harde realiteit, zowel politiek als satirisch: Kneecap is een act uit Noord-Ierland, waar sociale spanningen al decennia de norm zijn. Kneecap slaagt er op creatieve wijze in om de stem van de jeugd uit die getroubleerde regio te laten weerklinken. Daaruit blijkt dat niet alles politiek is, niet alles om drugs of feesten draait, en dat al deze schijnbaar tegenstrijdige elementen gewoon kunnen leiden tot geweldige tracks. Na vele clubzalen te hebben uitverkocht over het Kanaal sluiten ze nu de Arc af. Hoezo, zondag een gemoedelijke dag?
Clamm
Punkpowertrio uit Australië.
Drie mensen kunnen tyfusveel lawaai maken, zo bewijst het Australische CLAMM eens te meer. Deze noisepunk uit Melbourne grijpt terug naar de underground punk uit de jaren ’80 (denk onder meer de Japanse helden van High Rise!) en dat mag gehoord worden. Nieuw? Niet echt. Ongeëvenaard vet? Yes, sir.
Gut Health
Uitdagend zestal uit de underground van Melbourne.
Zowel qua geluid als visueel zijn ze uitdagend, dit zestal uit Naarm, Melbourne. De Australische underground brengt inderdaad behoorlijk wat voort dezer dagen! Gut Health is een compromisloze act waarin bevrijding en de genezende kracht van collectieve woede centraal staan. En jawel, daar kan ook op gedanst worden!
Wodan Boys
No wave-stonerpunk met een hoog fungehalte.
Ergens tussen no wave, stoner- en punkrock vindt Wodan Boys de ‘fun factor’ waar zowat elk publiek wel iets mee kan. Geen wonder dus dat het hard gaat voor deze Nederlandse band. Hoog tijd voor drie kwartier pret op de Arc!
Slope
Meesters van de crossover en nu al headlinerwaardig.
De kunst om meerdere invloeden te combineren en de pastiche te vermijden: Slope beheerst deze als weinig andere bands. Denk Sublime, Black Midi, Rage Against The Machine, Beastie Boys en nog een paar dingen. Toegegeven, we sommen hier zelden referenties op omdat bands en artiesten vooral als zichzelf klinken. Bij Slope maken we een uitzondering, want hoe ze al deze sounds laten samenkomen mag gerust als virtuoos worden bestempeld. Het resultaat is headliner-waardig, maar dat had je na een paar minuten luisteren van hun kersverse album ‘Freak Dreams’ vast al zelf in de gaten.
Ana Frango Elétrico
Een grootheid van de moderne Braziliaanse muziek.
Ana elektrische kip. Het klinkt beter in het Portugees. Niet dat dat veel uitmaakt, want Ana Frango Elétrico werd al voor een Latin Grammy genomineerd, speelde op de grootste festivals in Latijns Amerika en bracht al drie albums uit. En ze is nog maar 26.
Angélica Garcia
Pop moet in de eerste plaats eklektisch zijn, gemaakt met een open blik. Angélica Garcia heeft dat als geen ander begrepen.
Haar nomadische leven heeft Angélica Garcia heel veel opgeleverd, muzikaal gesproken. Overal waar ze woonde, pikte ze invloeden op die ze allemaal in haar huidige succesformule integreert. Garcia maakt pop in de pure zin van het woord: niet met een commerciële sound als vertrekpunt, maar wel met eklektiek en een open blik.
Kaboutertje Putlucht
Ze staan er ook dit jaar!
Deze band maakt muziek als een snelwegtoilet in Zuid-Frankrijk, met teksten die direct uit het doucheputje komen. Zijn jullie klaar om te stinken? Kaboutertje Putlucht is de remedie tegen al die vers gewassen geluiden. Smerige riffs, beetje wave, snufje rave en vooral lekker dansen. Armpjes in de lucht en ruiken aan die oksels! Wie er vorig jaar bij was, weet nu beslist wat gedaan!
Julia Sabaté
Spaans-Nederlandse hyperpop.
De Spaans-Nederlandse hyperpop van Julia Sabaté gaat recht naar de top. Deze combinatie van gevoelige muziek met vette beats en productionele hoogstandjes werkt op zichzelf al aanstekelijk, maar wanneer daar nog een vleugje Rosalía (uit de ‘El Mal Querer’-periode, welteverstaan) bovenopkomt, dan wordt de muziek van Sabaté al helemaal onweerstaanbaar. Een grote naam voor de (nabije) toekomst.
Rolrolrol
Knisperende, speelse en volstrekt onvoorspelbare jazz in de beste Jameszoo-traditie.
Jameszoo en Niels Broos werkten al langer samen, dus is een album ook een logisch gevolg. Hun toepasselijk getitelde debuut ‘MUSIC’ is een mooi cadeau aan alle liefhebbers van knisperende, speelse en volstrekt onvoorspelbare jazz. In de beste Jameszoo-traditie, maar misschien nog nét iets meer tongue-in-cheek.
Yunè Pinku
Dansbare post-dubstep van Iers-Maleisische afkomst.
Deze Maleisisch-Ierse artiest weet precies te vertalen hoe het leven vandaag voor veel jonge mensen voelt: iets als dansen op een vulkaan die weldra zal uitbarsten. Ravebeats en monotone zanglijnen die een gevoel van vervreemding uitdrukken, dat is feitelijk helemaal geen contrast meer, maar iets wat gewoon past bij deze jaren ’20.
Liam Bailey
Een van dé exponenten van hedendaagse reggae.
Na 20 jaar carrière heeft Liam Bailey naar eigen zeggen zijn persoonlijke sound gevonden met ‘Zero Grace’. Bailey is een van dé exponenten van hedendaagse reggae, waarin andere soorten producties en invloeden uit andere genres een constante zijn. Bailey is bovendien gezegend met een prachtige zangstem, waardoor de dynamiek van zijn muziek binnen de reggae uniek te noemen valt.
Kojaque
Deze Ierse experimentele hiphop is een heerlijke contradictie.
Deze Ierse experimentele rap is een heerlijke contradictie. Je hoort met wat verbeelding flarden Amerikaanse hiphop (denk West Coast, maar net zo goed werk uit de Griselda Records-stal) in combinatie met een accent dat hier schijnbaar niet thuishoort, maar wonderwel blijkt te werken. Kojaque laat het makkelijk klinken, natuurtalent als hij is. Na bijna tien jaar nominaties en prestigieuze festivalshows aaneen te rijgen, presenteert Kojaque nu zijn vierde album, dat tjokvol moddervette beats, clevere rhymes en een flinke portie humor zit.
Joe Unknown
Vette UK garage en rauwe emoties.
Joe Unknown is misschien wel dé erfgenaam van Mike Skinner (The Streets). UK garage, rave-invloeden en lyrics die hij met heel veel gevoel brengt: Joe’s muziek klinkt als een kruising voor de soundtrack van een ochtend na een (te) zwaar feestje én de soundtrack voor de uren voorafgaand aan dat feestje. Vette beats, rauwe emoties: de pracht én de pijn van het leven in muziek samengevat. Dit concert zal je niet gauw onberoerd laten.
The Hubschrauber
Of gitaarmuziek nog origineel kan zijn? Jazeker.
Af en toe belonen we een bio met een letterlijke copy/paste, want originaliteit mag gezien worden. Zeker wanneer het ons zo nieuwsgierig maakt als The Hubschrauber doet!
Klinkt als:
1. Mijn kant van het verhaal.
2. Gitaarmuziek.
3. Een zelfreflectiekater.
4. drewbarrymore.GIF
5. Een verdwaalde glitter in je gitzwarte koffie (de ochtend erna).
6. “Ooit wilde ik een boerderij met je kopen.”
7. Nike-dragende klimaatactivisten.
8. Een verlangen naar structuur. En dan toch de stuurloosheid missen.
9. “Heb toch verdomme wat empathie, verdomme.”
10. Zowel vinden dat dit een kutland is als erkennen dat je hier bevoorrecht bent.
11. Het besef dat tijd eindig is. En dat we het misschien hebben verspild verspeeld.
12. “Is dit het dan?”
“Ik denk dat dit het is.”
Meltheads
Jonge Belgische band wiens live-reputatie al tijden een 'hot item' is in de Lage Landen
Meltheads zijn vier jonge honden uit Antwerpen die met bakken talent en evenveel drang en branie tot op het bot gaan. Voortgestuwd door de metronomisch strakke ritmesectie, en aangevuurd door snedige gitaren spuwt Meltheads aanstekelijke garage, postpunk en fascinerende cold- en andere wave. Het helpt ook dat de frontman bij vlagen wat doet denken aan Iggy Pop.
Talk Show
De nieuwste Zuid-Londense diamant
Als er één scene op Valkhof Festival 2024 sterk wordt vertegenwoordigd, dan wel die van Zuid-Londen. De afgelopen jaren wisten deze wijken in de Britse hoofdstad briljante acts binnen meerdere genres voort te brengen. De rode draad van al die artiesten is een bepaald understatement in hun sound. Misschien breekt ‘Effigy’, het langspeeldebuut van de band Talk Show, wel met die traditie. Deze energieke sound doet denken aan industrial met een hint naar The Stone Roses en áls er al sprake is van een understatement, dan is het een soort ingehouden woede die vroeg of laat wel moet resulteren in een slagveld op de dansvloer.
Gurriers
Deze Ieren laten het Valkhofpark nog een laatste keer losgaan tijdens de slotavond
We weten hoe het is: de allerlaatste act van Valkhof Festival moet, na zeven dagen feesten en voor wie gek genoeg is ook wandelen, nog een laatste keer de vlam in de pan bregen. Gelukkig zijn deze vijf Ieren het equivalent van een plasmabrander in deze situatie. Hun postpunk drijft de spanningsboog op en laat die vakkundig knappen zodat nog één laatste keer losgaan niet langer een optie is voor wie zich binnen pakweg 50 meter van de Arc bevindt.