Marquee line-up
Het programma van Marquee tijdens Graspop 2024. Klik op de tijden voor meer informatie of bekijk de rest van de line-up.
Donderdag 20 juni 2024
- 12:00u - 12:40u- Brothers Of Metal
- 13:20u - 14:05u- Dying Wish
- 14:45u - 15:30u- Shadow Of Intent
- 16:10u - 17:00u- Asinhell
- 17:40u - 18:30u- Textures
- 19:15u - 20:05u- Kvelertak
- 20:50u - 21:45u- ††† (Crosses)
- 22:30u - 23:30u- Polyphia
Vrijdag 21 juni 2024
- 12:00u - 12:40u- Svartsot
- 13:20u - 14:00u- Brand Of Sacrifice
- 14:45u - 15:30u- Borknagar
- 16:10u - 17:00u- Dying Fetus
- 17:40u - 18:30u- Vltimas
- 19:10u - 21:00u- Nile
- 20:45u - 21:45u- Tarja
- 22:45u - 00:00u- Pendulum
Zaterdag 22 juni 2024
- 12:00u - 12:40u- Pest Control
- 13:20u - 14:05u- Suffocation
- 14:50u - 15:35u- Pestilence
- 16:20u - 17:05u- Batushka
- 17:50u - 18:40u- Rotting Christ
- 20:55u - 21:45u- I Am Morbid
- 22:35u - 23:35u- Abbath Performs Immortal
Zondag 23 juni 2024
- 12:00u - 12:40u- Wargasm
- 13:20u - 14:05u- Sanguisugabogg
- 14:45u - 15:35u- Crystal Lake
- 16:15u - 17:05u- Ihsahn
- 17:45u - 18:45u- Ereb Altor
- 19:25u - 20:15u- The Black Dahlia Murder
- 21:00u - 21:50u- Dark Funeral
- 22:35u - 23:50u- Emperor
Bekijk hier de complete line-up van alle locaties van alle dagen van Graspop 2024
Brothers Of Metal
Zweden
Brothers of Metal is een Zweedse powermetalband die in 2012 werd opgericht met als doel de ‘true metal’ weer aan de top te brengen. In 2017 staken ze de neus aan het venster met hun debuutalbum ‘Prophecy of Ragnarök’. De achtkoppige band met één vrouwelijke en twee mannelijke vocalisten ziet er onheilspellend woest uit en laat zich maar al te graag inspireren door ruige vikingen en hun avontuurlijke escapades in de Noorse mythologie. In 2020 verscheen hun tweede plaat, album nummer drie komt er binnenkort aan. (#GMM24)
Dying Wish
Een band die ooit begon diep in de Amerikaanse underground hardcorescene is in 2024 uitgegroeid tot een wereldwijd geliefde metalcoreact. Dying Wish weet wat het betekent om te overleven en maakt dat keer op keer duidelijk door verschroeiende liveshows neer te zetten. Eerder dit jaar speelden ze nog samen met August Burns Red in Gent maar deze zomer pronken ze voor het eerst op de affiche van GMM. Dat zal waarschijnlijk niet de laatste keer zijn. Fans van Heaven Shall Burn zullen zeker hun gading vinden bij Dying Wish. (#GMM24)
Shadow Of Intent
Verenigde Staten
Shadow Of Intent is een relatief nieuwe band die invloeden uit alle facetten van de metalwereld haalt, maar toch vooral aanleunt bij deathcore. Na succesvolle tours met bands zoals Cannibal Corpse, Carnifex, The Black Dahlia Murder en Whitechapel, is het voor de Amerikaanse band voor het eerst tijd om GMM te betreden. Fans van Dimmu Borgir en Lorna Shore zullen zich zeker vermaken met Shadow Of Intent. (#GMM24)
Asinhell
Iedereen kent Michael Poulsen natuurlijk als de drijvende kracht achter Volbeat, maar weinig mensen weten dat hij destijds de muziekwereld in rolde met zijn deathmetalband Dominus. Zijn eerste liefde heeft hij nooit uit zijn hoofd kunnen zetten, wat leidde tot een heus oldschool deathmetalproject, Asinhell. Geïnspireerd door bands als Death, Entombed, Autopsy en Bolt Thrower namen ze recent hun debuut ‘Impii Hora’ op, een knaller die meteen al onze twijfels wegnam. Achter de microfoon hoor je trouwens niemand minder dan Marc Grewe (Insidious Disease, ex-Morgoth). Dit kan niet anders dan live keihard knallen! (#GMM24)
Textures
Nederland
Als je de woorden ‘progressieve metal’ en ‘Nederland’ in één zin gebruikt, kom je al snel uit bij het Tilburgse Textures. De band zag in 2001 het daglicht maar het sextet speelde eind 2017 zijn laatste show in hun hometown, waardoor de laatste plaat Genotype nooit uitkwam. In 2024 is Textures terug om harder dan ooit terug te slaan. (#GMM24)
Kvelertak
Noorwegen
Wat doe je als je zin hebt in een feestje waarbij het hele kot wordt afgebroken door band én publiek? Simpel: nodig Kvelertak uit! Zodra hun debuut ‘Kvelertak’ in 2010 uitkwam en ze dat live begonnen te ondersteunen, was het hek van de dam. Hun opgepepte mix van rock-’n-roll, punk en blackmetal bleek een octaangehalte te bevatten om elk publiek mee in lichterlaaie te zetten, en sindsdien keek de band niet meer om. Inmiddels is de verrassing er misschien wat af, maar hun nieuwste album ‘Endling’ laat horen dat ze nog wel even op dit elan door kunnen gaan. (#GMM24)
††† (Crosses)
Deftones frontman Chino Moreno en gitarist Shaun Lopez vormen al sinds 2011 †††, wat je leest als Crosses. Vorig jaar verscheen hun tweede plaat ‘Goodnight, God Bless, I Love U, Delete’ waarop ze hun donkere, op keyboard en elektronica steunende rock als een melancholisch dekentje gebruiken om de luisteraar tot rust te brengen. Iets wat ze wellicht ook in Dessel zullen brengen tussen al dat zware geweld. (#GMM24)
Polyphia
Verenigde Staten
Instrumentale bands zijn geen uitzondering meer, maar toch moeten die altijd net iets meer bewijzen dan die met een zanger. Het uit Texas afkomstige Polyphia doet dat wel op een heel speciale manier. Gitaar staat centraal, maar je hoort tal van andere genres terug in hun werk. Funk, jazz, flamingo, noem maar op, het passeert allemaal de revue. Op hun laatste album ‘Remeber That You Must Die’ staan zowaar samenwerkingen met Steve Vai en Deftones-zanger Chino Moreno. Kortom, niet voor één gat te vangen. (#GMM24)
Svartsot
Denemarken
Liefhebbers van folkmetal, smout je kuiten maar in, want er staat een dansfeestje geprogrammeerd. De Denen van Svartsot komen namelijk langs. Ze brengen een potige mix van death- en vikingmetal met Scandinavische folk, waarbij fans van Amon Amarth, Finntroll en Waylander geen moment zullen kunnen stilstaan, zeker wanneer de fluitjes worden bovengehaald en er een wilde jig wordt ingezet. (#GMM24)
Brand Of Sacrifice
GMM verwelkomt naast oude bekenden ook graag nieuw talent. Het Canadese Brand Of Sacrifice zal voor de eerste keer hun deathcore komen voorstellen. Sinds hun ontstaan in 2018 hebben ze in de underground al heel wat zieltjes veroverd. Er staan twee EP’s en evenveel albums op hun cv en nu maken ze zich klaar om tijdens de zomerfestivals hun naam nog meer bekendheid te geven. Een band om in de gaten te houden. (#GMM24)
Borknagar
Noorwegen
Het Noorse Borknagar heeft nooit zoals andere bands de wereld afgeschuimd om hun albums te promoten, dus als ze dan toch eens toeren is dat al een hele stap voor hen. De progressieve blackmetalband houdt meer van het creatieve proces in de studio, waar ze in de afgelopen 30 jaren inmiddels 11 albums van hoge kwaliteit smeedden. Hun meest recente album ‘True North’ is overigens een van hun beste ooit, met niemand minder dan vocalist extraordinaire ICS Vortex (Arcturus) achter de microfoon. Je hoeft dus zelfs geen doorgewinterde blackie te zijn om dit te waarderen. (#GMM24)
Dying Fetus
Verenigde Staten
Kan het voor jou niet extreem genoeg? Dan mag je zeker je afspraak met Dying Fetus niet missen. Deze Amerikaanse band met een morbide naam is een instituut in de death/grindwereld en denkt er na 32 jaar hakken nog lang niet aan om het wat rustiger aan te doen, getuige het net verschenen brok grafherrie genaamd ‘Make Them Beg For Death’. Zorg dat je veters en bretellen goed vastzitten voor je de circle pit in duikt, want anders kom je er niet zonder brokken uit! (#GMM24)
Vltimas
Verenigde Staten
Vijf jaar geleden staken drie grote namen uit de extreme muziek de koppen bij elkaar om de ultieme extreme metalband op te richten. Vltimas was het duivelskind van een triumviraat: zanger/bassist David Vincent (I Am Morbid, ex-Morbid Angel), gitarist Rune Eriksen (Ruïm, ex-Mayhem) en drummer Flo Mounier (Cryptopsy). Hun debuut ‘Something Wicked Marches In’ bleek een blackened death-meesterwerk te zijn dat ook live met veel honger én vakkennis werd ondersteund. Nog voor de zomer zou ook hun tweede album moeten verschijnen, dus zet je schrap. (#GMM24)
Nile
Verenigde Staten
Als je weet hoe de dood met alles verweven was in het Oude Egypte, dan is het verbazingwekkend dat geen enkele band vóór Nile inzag hoe je er als deathmetalband je hoofdthema van kan maken. Het Amerikaanse combo rond mastermind Karl Sanders speelt hondsbrutaal, uiterst technisch, complex en strak, maar vergeet daarbij niet dat een song je in de eerste plaats bij de keel moet grijpen. Tel daarbij de machtige oosterse arrangementen die je plots midden tussen de graftombes en mummies lijken te plaatsen, en je hebt een onverwoestbare en unieke mix. Live een van de beste bands in de deathmetalwereld! (#GMM24)
Tarja
Ze mag dan vooral bekendheid verworven hebben als leadzangeres bij Nightwish - velen betreuren nog steeds dat ze niet langer deel uitmaakt van de Finse formatie - Tarja Turunen bleef na haar vertrek niet bij de pakken zitten. De klassiek geschoolde zangeres met een stembereik van drie octaven wist ook solo haar weg te vinden met zowel rock- en metalsongs als breed uitwaaierende nummers die eerder de epische, klassieke kant opgaan. Of de combinatie van beide, inmiddels uitgegroeid tot haar handelsmerk.(#GMM24)
Pendulum live
Australië
Als festivalorganisator moet je de platgetreden paden durven te verlaten. In het verleden doken op de affiche van de GMM al eens acts op die op het eerste gezicht mijlenver verwijderd waren van wat de doorsnee-GMM’er in zijn platenkast heeft staan. Toch bleken het vaak pijltjes die midden in de roos belandden. Dat is precies wat wij voorspellen voor de drum’n’bass van Pendulum op deze editie. Intense beats met harde gitaren: zet je schrap voor een zwaar (dans)feest. (#GMM24)
Pest Control
Je hoeft je geen zorgen te maken: GMM is volledig vrij van ongedierte. Toch hebben we dit jaar Pest Control uit het Verenigd Koninkrijk uitgenodigd. Niet om ratten te verdelgen maar wel om een stevig staaltje crossover op het publiek los te laten. Vorig jaar stonden ze nog in Brussel met High Vis en deze zomer mogen ze voor het eerst aantreden op GMM. Fans van Suicidal Tendencies en Obituary worden gevraagd aan het Pest Control podium. (#GMM24)
Suffocation
Verenigde Staten
Kan deathmetal voor jou niet snel, technisch of brutaal genoeg zijn? Dan ben jij vast en zeker een fan van Suffocation. Toen ze in 1991 debuteerden me ‘Effigy Of The Forgotten’, was de hele underground er ondersteboven van. Na negen albums kan je hen moeilijk nog underground noemen, maar dat neemt niet weg dat de band uit New York altijd trouw bleef aan die woeste sound van hun begindagen. Hun zonet verschenen ‘Hymns From The Apocrypha’ is het debuut van nieuwe brulboei Ricky Myers, die zich flink uit de slag trekt, al zal Frank Mullen niet snel vergeten worden. (#GMM24)
Pestilence
Nederland
Dit jaar staat een aantal indrukwekkende deathmetalbands op de affiche van GMM, maar weinige deden ooit zoveel stof opwaaien als Pestilence. De Nederlandse band behoorde bij het begin al snel tot ‘de groten’ en maakte wereldwijd furore met brute, maar toch ook wel erg complexe songs waarin op den duur zelfs jazz-elementen opdoken. Op dat vlak zette de band gelukkig een stapje terug, waardoor hun laatste album ‘Exitivm’ weer aansluit bij de eerste twee albums die hen destijds zo groot maakten. En Patrick Mameli’s stem klinkt ondanks zijn 57 lentes straffer en bruter dan ooit! (#GMM24)
Batushka
Het heeft lang gerommeld in het Batushka-kamp en was zelfs sprake van rechtszaken, maar gelukkig is de storm intussen wat gaan liggen en kunnen ze zich zich weer ten volle op de muziek richten. Mooi zo, want het Poolse gezelschap wist toch een aparte niche in de blackmetalscene te creëren. De naam Batushka wil zoveel zeggen als ‘Vader’ of priester in de oosterse orthodoxe kerk, een ons wat onbekende wereld waarop ze zich richten. De band maakt er echter een diabolische versie van, want de liturgische koorzangen worden gelardeerd met extreme metal die eerder des duivels is. Hoe dan ook, als je zowel visueel als muzikaal entertainment zoekt, mis dit dan zeker niet. (#GMM24)
Rotting Christ
Griekenland
We moeten alweer zeven jaar terugtellen voor de laatste passage van Rotting Christ. Hoog tijd dus dat de Griekse godfathers van de blackmetal nog eens langskwamen. In de 37 jaar dat de broertjes Tollis actief zijn, hebben ze heel wat watertjes doorzwommen en verschillende invloeden aangewend. Sinds ze met ‘Aealo’ (2010) een moderne variant van het genre hebben ontwikkeld, keken ze niet meer om en werden ze populairder dan ooit, met de meest meeslepende songs die ze ooit componeerden. Dat wordt live weer heerlijk meebrullen... (#GMM24)
I Am Morbid
Omdat Morbid Angel de afgelopen jaren alsmaar instabieler werd, zijn we des te blijer dat we kunnen terugvallen op I Am Morbid, de band waarmee Dave Vincent en Pete Sandoval de songs brengen die zij zelf mee schreven toen ze nog deel uitmaakten van de oude Morbid Angel. En nee, dit is geen veredelde coverband, maar de constellatie waarin twee essentiële ex-bandleden ervoor zorgen dat de songs gebracht worden zoals ze horen te klinken, zeker wat betreft de vocalen. Verwacht een lesje in deathmetal zoals het hoort...(#GMM24)
Abbath Performs Immortal
Noorwegen
Het Noorse blackmetalcombo Immortal werd altijd als een essentiële natuurkracht in het genre gezien, maar sinds zanger/gitarist Abbath solo verderging, verloor de band veel van zijn pluimen. Tot voor kort speelde Abbath weleens een van zijn oude Immortal-songs tijdens zijn livesets, maar de oude rot heeft nu een plan opgevat om de opwarming van de aarde tegen te gaan: een volledige set met niets dan Immortal-klassiekers spelen. Het belooft nu al een sneeuwstorm op te leveren die de temperatuur in de Marquee alvast met tien graden zal laten zakken. Mighty Ravendark! (#GMM24)
Wargasm
Verenigd Koninkrijk
Nog meer elektronische rock in duovorm krijgen we dit jaar van Wargasm. Sam Matlock en Milkie Way stralen uit dat ze lak hebben aan regels en dat hoor je duidelijk in hun muzikale escapades. Het lijkt zo nu en dan op een versie van Die Antwoord op speed. Het fijne aan dit alles is dat ze naast de elektronica ook plaats laten voor echte drum, bas en gitaar. Live zetten ze enkele vrienden in die hen bijstaan in een ongetwijfeld waanzinnige act. (#GMM24)
Sanguisugabogg
Verenigde Staten
Als we het over onleesbare logo’s hebben, dan wint Sanguisugabogg zeker een hoofdprijs. De band is gespecialiseerd in ruige splattercore waarbij seriemoordenaars weleens een hoofdrol durven op te eisen. Kortom, trouw aan het genre. Ze hebben begin 2023 hun tweede studioalbum op de wereld losgelaten, geproduceerd door Converge-man Kurt Ballou. Daarop zetten ze een oorverdovende sound neer die ze live zonder twijfel nog zullen overtreffen. Houd je trommelvliezen maar vast. (#GMM24)
Crystal Lake
Japan
Crystal Lake is een Japanse metalcoreband die steeds weet te verrassen. Zo kan een agressieve breakdown al snel overgaan in een melodisch hoogstandje. De band staat vooral bekend om zijn zeer energieke liveshows, een energie die zeer aanstekelijk werkt bij hun publiek. Het ging de groep echter niet altijd voor de wind. Zo hebben ze hun moeilijkheden gekend met bandleden die vaak noodgedwongen de band moesten verlaten. Vorig jaar nog kondigde Crystal Lake aan dat ze een nieuwe zanger hadden. Een schoentje dat moeilijk te vullen is. Wij zijn alvast benieuwd om het resultaat te aanschouwen op GMM. (#GMM24)
Ihsahn
Noorwegen
Niemand zal deze editie van GMM meer inspanningen mogen leveren dat Ihsahn, die naast aanvoerder van Emperor op dezelfde dag ook met nog eens mag aantreden met zijn soloband. Nadat Emperor destijds de handdoek in de ring gooide, ging de man verder met het componeren van geniaal songwerk, daarbij alsmaar verder de grenzen van de blackmetal aftastend en verleggend. Progressieve en klassieke invloeden duiken overal op en geven een eclectische kant aan zijn extreme muziek, die in zijn nieuwste meesterwerk ‘Ihsahn’ tot een voorlopig hoogtepunt groeit.(#GMM24)
Ereb Altor
Zweden
Het Zweedse Ereb Altor is een graag geziene gast in de vikingmetalscene. Maar liefst negen topplaten brachten ze de afgelopen twintig jaar uit, en daarbij hebben ze nooit onder stoelen of banken gestoken wie hun allergrootste invloed was: Bathory. Na jaren die invloed in wisselende hoedanigheid te hebben opgepikt, in de vorm van de knalharde oude Bathory of net de latere, epische ‘Hammerheart’-dagen, heeft Ereb Altor een onvervalst eerbetoon aan de godfathers van de viking- en blackmetal klaargestoomd. Wij tellen alvast af, jij ook? (#GMM24)
The Black Dahlia Murder
Verenigde Staten
Twee jaar geleden stopte de metalwereld even met draaien toen The Black Dahlia Murder het nieuws bekendmaakte dat zanger Trevor Strnad plots overleden was. De charismatische frontman met unieke strot had de jaren daarvoor zijn stempel gedrukt op het deathmetalgenre en was een voorbeeld voor een pak andere bands die hen volgden. Na de bekendmaking van zijn overlijden bleef het even stil rond de band tot bevestigd werd dat ze verder zouden gaan, en dat Brian Eschbach de gitaar zou inwisselen voor de microfoon, dit tot jolijt van de vele fans wereldwijd. Wij zijn alvast razend benieuwd om deze nieuwe versie van The Black Dahlia Murder live aan het werk te zien op GMM. (#GMM24)
Dark Funeral
Zweden
Dark Funeral is al sinds 1993 een vaste waarde in het blackmetalgenre, met sterk platenwerk en dito shows. Op hun recentste album ‘We Are The Apocalypse’ (2022) maken ze meteen duidelijk dat ouder worden niet hetzelfde is als uitbollen. Integendeel. De Zweden doen na al die tijd nog precies wat ze in hun begindagen deden, alleen nog straffer: duivelse muziek aan hoog tempo op je loslaten, steeds met een oor voor melodie. (#GMM24)
Emperor
Noorwegen
Het is alsof ze wisten dat ze de wereld zouden veroveren toen ze hun naam kozen. Toen Emperor in 1994 debuteerde met ‘In The Nightside Eclipse’, hadden de piepjonge muzikanten wellicht nooit verwacht wat een schokgolf ze door de scene zouden sturen. Hun songs werden met de jaren steeds complexer en werden voorzien van de nodige symfonische orkestratie die vooral uit het autodidactische muzikale genie Ihsahn voortkwamen. In 2001 verscheen hun laatste studioplaat ‘Prometheus – The Discipline Of Fire And Demise’, maar na een jarenlange stilte vonden de oude strijdmakkers elkaar toch terug om hun erfenis live voort te zetten. (#GMM24)