Tearfundtent line-up
Het programma van Tearfundtent tijdens New Wine Zomerconferentie 2023. Klik op de tijden voor meer informatie of bekijk de rest van de line-up.
Zaterdag 22 juli 2023
Zondag 23 juli 2023
- 11:15u - 12:15u- Wat Als Je Tegenover Elkaar Staat? Hoop Op Vrede
- 14:00u - 15:00u- De Kerk Een Plek Van Hoop? Lessen Van de Vervolgde Kerk In Het Midden Oosten
- 16:00u - 17:00u- Minder Spullen = Beter Voor de Aarde
- 21:30u - 22:45u- Timzingt
Maandag 24 juli 2023
- 11:15u - 12:15u- Wat Als Je Kerk Onder Druk Staat? Hoop Voor de Buurt En Kerk
- 14:00u - 15:00u- Lessen Van Een Bijbelsmokkelaar
- 16:00u - 17:00u- Klimaatrechtvaardigheid Met Christian Climate Action
- 21:30u - 22:45u- Optreden 4Tune
Dinsdag 25 juli 2023
Woensdag 26 juli 2023
- 08:00u - 08:45u- Ploggen
- 11:15u - 12:15u- Wat Als Alles Stuk Lijkt Te Gaan? Hoop Voor de Aarde
- 14:00u - 15:00u- Over-Leven Als Christen Met Een Moslimachtergrond
- 16:00u - 17:00u- Help, Hoe Maak Ik Mijn Kerk Groen En Eerlijk?
- 21:30u - 22:45u- Dansworkshop
Donderdag 27 juli 2023
- 11:15u - 12:15u- De Enorme Impact Van Werken Met de Lokale Kerken
- 12:30u - 13:45u- Netwerklunch Kerkelijke Werkers
- 14:00u - 15:00u- Gebedst(R)Ijd
- 16:00u - 17:00u- Nieuw (In)Zicht Op Rentmeesterschap
- 21:30u - 22:45u- Muziek Met Dj Conga
Bekijk hier de complete line-up van alle locaties van alle dagen van New Wine Zomerconferentie 2023
Spelletjesavond
Tijd voor een gezellige spelletjesavond! Neem je vrienden of familie mee of speel een spelletje tegen iemand die je niet kent. Er zijn leuke spellen aanwezig, maar je kunt ook je eigen spel meenemen.
Wat Als Je Tegenover Elkaar Staat? Hoop Op Vrede
Agnes Schaafsma en Mira de Boer
De wereld zit vol grenzen. Grenzen door mensen opgeworpen of door systemen ingesteld. Grenzen verdelen, creëren conflicten en veroorzaken zelfs de dood. Mensen komen tegenover elkaar te staan. Tearfund maakte de documentaire the Green line: het verhaal van drie mensen in Libanon die dagelijks met opgeworpen grenzen te maken hebben. Je ziet hoe zij proberen toch in verbinding met de ander te leven. Een kijkje in het leven van drie mensen waardoor de indringende vraag ontstaat hoe wij met polarisatie in onze maatschappij omgaan.
Na het kijken van de documentaire gaan we op een interactieve manier over het thema polarisatie in gesprek.
Over Agnes:
Agnes Schaafsma werkt bij Tearfund als projectleider MiddenOosten en adviseur vredesopbouw. Zij heeft meegewerkt aan het ontwikkelen van deze documentaire, is betrokken bij het werk van Tearfund in Libanon en heeft gezien wat de verscheurdheid in dit land doet.
Over Mira:
Mira de Boer werkt bij Tearfund en levert een inhoudelijke bijdrage aan de diverse programma’s en producten van Tearfund op het gebied van geloof, kerk en missie. Zij studeert Theologie op de CHE.
De Kerk Een Plek Van Hoop? Lessen Van de Vervolgde Kerk In Het Midden Oosten
Rienk V
Hoe wordt of blijft de gemeente van Christus een plek van Hoop, als druk op de kerk toeneemt, aantallen minder lijken te worden? Gaat het Christelijke getuigenis verloren of blijft God je gebruiken? Wat laat het werk van de Heilige Geest en de kerk in het Midden-Oosten en Noord-Afrika ons zien? Wat leren we van haar?
Over Rienk:
Met lokale partners en teams in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, werkt Rienk als directeur van Care4You samen met lokale kerken aan "gemeente-opbouw onder vervolging". Rienk (57) is getrouwd en gezegend met 5 kinderen. Na een tiental jaren in het bedrijfsleven, kwam hij in de internationale hulpverlening terecht, waar later het werk met de lokale kerken uit voort kwam Care4You is een van de partnerorganisaties van Open Doors.
Minder Spullen = Beter Voor de Aarde
Gera van de Berg
Duurzamer leven is de grote uitdaging van onze tijd. Maar hoe pak je dat aan? In eeninteractieve presentatie en/of workshop geeft Gera van den Berg (1975) tips en advies over minimaliseren. Gera ontwikkelde de Op Orde!-methode die helpt bij het ontspullen en consuminderen.
Zuiniger omgaan met je spullen, minder vaak iets nieuws aanschaffen en overbodige spullen doneren; wie zelf aan de slag gaat, maakt al een groot verschil. Minimaliseren leert je kiezen en ruimte maken voor wat je écht gebruikt en waardevol vindt.
Over Gera:
Gera woont in het dorp Hierden bij Harderwijk en is een van de bekendste
minimalisten van Nederland. Zij is moeder van vijf kinderen en getrouwd met Marco (tekstschrijver en interviewer). Zo’n 22 jaar werkte zij als leerkracht op een basisschool. Sinds 2015 houdt zij een populaire website bij over minimaliseren en is ze actief op de socials onder de naam Heerlijk Minimaliseren. Ze deelt daar vaak praktische tips deelt met haar volgers. Gera is zelf christen en haalt haar inspiratie voor het minimaliseren en duurzaam leven uit haar geloof
In 2017 verscheen het boek Op Orde! Minimaliseren in het gezin (uitgeverij Het Boekencentrum). Onder de vlag van Heerlijk Minimaliseren! is Gera sinds het najaar van 2021 zelfstandig aan de slag als adviseur, groene inspirator en vermindercoach. Regelmatig houdt zij lezingen en geeft ze interviews over duurzaam leven, beter organiseren, ontspullen, consuminderen en afval besparen.
Gera wil anderen graag enthousiasmeren om duurzamer te leven. Dat betekent: beter zorgen voor de aarde en eerlijker omgaan met de dilemma’s van deze tijd.
Timzingt
Tim van Wijngaarden
Afgelopen jaar heeft Tim een nieuw programma en een boek geschreven: Heus niet voor elke dag-boek! Dit programma presenteert hij deze avond op New Wine. Tim is ook ambassadeur van Tearfund, dus het belooft een mooie avond te worden! Uiteraard is er aan het eind van de avond de mogelijkheid om zijn boek te kopen.
Wat Als Je Kerk Onder Druk Staat? Hoop Voor de Buurt En Kerk
Moses Alagbe
Laat je inspireren door Tearfund-ambassadeur Moses Alagbe. Hij is deelt verhalen uit de praktijk over zijn gemeente, de Amsterdamse kerk en buurtcentrum Maranatha Community Transformation Centre. Tijdens een interactieve sessie vertelt hij over het proces waar zijn kerk in zit, de droom die deze gemeenschap heeft en hoe zij hoop uitleven in hun eigen omgeving. Zelfs als het niet goed gaat en sluiting van het buurtcentrum dreigt.
Over Moses:
Moses Alagbe is sinds 2001 voorganger van de kerk en buurtcentrum Maranatha Community Transformation Center (MCTC) in Amsterdam Zuidoost. ‘Doing just and acting right by following Jesus’ is wat hij anderen voorhoudt en zelf uitleeft. Hij is ambassadeur van Tearfund.
Lessen Van Een Bijbelsmokkelaar
Klaas Muurling
Lessen van een Bijbelsmokkelaar & ontmoetingen met de vervolgde broers en zussen
Info over Klaas:
Klaas Muurling is 45 jaar werkzaam bij Open Doors en heeft tijdens zijn reizen inspirerende ontmoetingen met vervolgde christenen gehad. Samen met Anneke, zijn vrouw, hebben ze drie kinderen en tien kleinkinderen. Onlangs verscheen zijn boek 'Avondmaal met ontbijtkoek' met verhalen van zijn reizen. De titel van het boek ontstond in Mexico...
Klimaatrechtvaardigheid Met Christian Climate Action
Kirsten Alblas
Hoezo een klimaatcrisis? Hoe communiceer je urgentie? Wat is burgerlijke ongehoorzaamheid en waarom zou je burgerlijk ongehoorzaam zijn? En kan dit wel/niet vanuit een christelijk perspectief? Ga samen met Christian Climate Action opzoek naar je eigen rol in de klimaatcrisis. Tijdens deze seminar delen ook een aantal christen actief bij Christian Climate Action hun persoonlijke verhaal.
Over Kirsten:
Kirsten Alblas woont in Utrecht en is werkzaam werkzaam in de kinder- en jeugdpsychiatrie in Zuid-Holland. Ook is ze actief betrokken bij de klimaatbeweging Christian Climate Action en bij de Christen Unie in de stad Utrecht.
Optreden 4Tune
4Tune
De conferentie is in volle gang, dus tijd voor wat ontspanning! Kom deze avond naar de Tearfund-tent om te genieten van de swingende muziek van 4Tune: de perfecte combinatie tussen pop en gospel. Zoals ze zelf zeggen: "Live muziek maken vinden we het allerleukste wat er is en dit stralen we uit op het podium." Kom dus naar de Tearfund-tent, bestel een drankje en swing lekker mee.
Prikkelende Pubquiz
Prikkelende Pubquiz - Wat weet je nu écht?
Tearfund bestaat 50 jaar en er is in die tijd een hoop gebeurd, ook in de wereld. We delen de geschiedenis. We staan in verbinding met elkaar. Deze avond hebben we een quiz waarin we landsgrenzen overstijgen en onze hersenen laten kraken. Wat weet jij van de helden die deze wereld een stukje mooier hebben gemaakt? En hoe goed ken jij de artiest van je favoriete nummer? Kom naar de Tearfundtent en test je kennis: ga met ons mee op reis door de tijd en over de wereld. Laat je meenemen in een avond vol plezier, gekke vragen en interessante weetjes én maak kans op bijzondere prijzen!
Ploggen
Wil jij je dag goed en actief beginnen? Kom dan mee ploggen: Zwerfafval rapen terwijl je tegelijkertijd een rondje hardloopt. We rennen zo’n 5 kilometer en verzamelen ondertussen het afval dat in de berm of op straat ligt.
We starten om 8:00 uur bij de Tearfund-tent en zijn rond 8.45 weer terug. Kom in je hardloopkleding, dan zorgen wij voor handschoenen en vuilniszakken. Schrijf je bij de bar in de Tearfund-tent. Er is een maximum van 20 deelnemers.
Wat Als Alles Stuk Lijkt Te Gaan? Hoop Voor de Aarde
Cornelis Schipper
Terwijl we hier in Nederland slechts nog beperkt iets merken van klimaatverandering, heeft het in veel landen waar Tearfund werkt zichtbare en verwoestende gevolgen. Grote problemen vragen om grote oplossingen, maar wat kan jij daar in je eentje aan doen zonder dat je daarbij wordt verlamd door de omvang en complexiteit? Tijdens dit seminar krijg je handvatten om verantwoordelijkheid te dragen voor de schepping, zonder daarbij in een kramp te schieten.
Over Cornelis:
Cornelis de Schipper is adviseur duurzaamheid bij Tearfund Nederland. Door zijn werk in Afrika en Azië ziet hij dat klimaatverandering impact heeft waardoor grote groepen mensen in armoede vervallen. Hij is bevlogen om hier wat aan te doen.
Over-Leven Als Christen Met Een Moslimachtergrond
Yassir Eric
Een combinatie van zijn persoonlijke getuigenis, actuele situaties
van de vervolgde kerk en thema van New Wine conferentie: Hoop uitleven!
Help, Hoe Maak Ik Mijn Kerk Groen En Eerlijk?
Annemarthe Westerbeek en Annemieke Buwalda
Door Annemarthe Westerbeek en Annemieke Buwalda (GroeneKerken). In deze seminar maak jij je eigen plan om in en met jouw kerk verandering te brengen op gebied van duurzaamheid en zorg voor de schepping. Aan de hand van een stappenplan en voorbeelden uit de praktijk maak je zelf een plan waar je thuis gelijk mee aan de slag kan. Vragen als: waar begin ik? Hoe neem ik anderen mee in mijn verhaal? Wat voor stappen kan ik nemen in het beheer of hoe overtuig ik mijn voorganger van de urgentie? Deze seminar wordt gegeven in samenwerking met GroeneKerken, Schrijvers voor Gerechtigheid en Micha Nederland.
Over Annemarthe:
Annemarthe is sinds februari 2022 directeur van A Rocha Nederland. Ze heeft een hart voor eerlijk en duurzaam leven. Ze inspireert graag anderen door ‘het te doen’ maar juist ook door er over te praten. Ze praat en spreekt graag over dat we juist als kerk en christenen geroepen zijn om zorg te dragen voor de schepping en hoe je hier zelf, of als gezin, kerk of lokale groep stappen in kan ondernemen.
Over Annemieke:
Annemieke Buwalda gaat graag aan de slag met de vraag 'Hoe kunnen we samen de wereld een beetje beter maken?' Een vraag voor zowel de plek waar je werkt, de samenleving, politiek, kerk en op het gebied van duurzaamheid. Dit doet ze onder andere door haar werk als Subsidie- en beleidsadviseur bij Maatschappij van der Welstand en in het team van van GroeneKerken.
Dansworkshop
Joyce Rijkse
Joyce Rijkse komt een dansworkshop geven. Lindyhop is een partnerdans, waarbij je steeds wisselt van partner tijdens de workshop. Het zal dan een workshop zijn voor absolute beginners, waar plezier voorop staat! Er is plaats voor maximaal 50 deelnemers.
De Enorme Impact Van Werken Met de Lokale Kerken
Jurjen ten Brinke en Matthijs van Pijkeren
Hoop op...HERSTEL
Waar de kerk het als haar roeping ziet om zich in te zetten voor de mensen om haar heen, daar is zij een krachtige motor van verandering.
Tijdens het seminar bevraagt Jurjen Matthijs over zijn ervaring met werken met de lokale kerk in verschillende landen. Een grootschalig onderzoek laat zien dat vele lokale kerken een enorme impact hebben op hun eigen buurt. Het welzijn van mensen verbetert op heel veel punten. Maar we zien vooral een diepgaand herstel van relaties. Hoe is dit mogelijk in een wereld waar juist alles stuk lijkt te gaan? Is er dan écht hoop op herstel?
Over Jurjen:
Jurjen ten Brinke is voorganger van de multiculturele gemeente Hoop voor Noord in Amsterdam Noord. Hij is sinds 2015 ambassadeur van Tearfund.
Over Matthijs:
Matthijs van Pijkeren is teamleider Azië en Faith & Development Advisor bij Tearfund. Hij ziet het programma Church and Community Transformation op veel plekken op de wereld vruchtdragen.
Netwerklunch Kerkelijke Werkers
Jurjen ten Brinke en Matthijs van Pijkeren
Jurjen ten Brinke en Tearfund nodigen je uit voor een lunch om met elkaar het werk van de kerk te bespreken.
Werk jij in of voor de kerk? Meld je dan aan voor de lunch voor kerkelijk werkers op New Wine. Wat kan de rol en impact van de kerk zijn in haar omgeving? Tearfund werkt al 50 jaar over de hele wereld met kerken en traint kerken om mensen zelf te laten opstaan uit situaties van armoede en onrecht. Recent door Tearfund uitgevoerd laat zien hoe verrijkend de impact is van het structureel werken via de lokale kerk. Jurjen ten Brinke gaat met Matthijs van Pijkeren (Tearfund) over dit onderzoek in gesprek. Tijdens de lunch willen we samen nadenken wat de betekenis van de kerk kan zijn in haar omgeving. Meld je snel aan want het aantal plaatsen is beperkt. Van harte welkom!
Doelgroep: vrijwilligers en werkers in de kerk;
Kosten: Geen
Aanmelden is noodzakelijk en kan via:www.tearfund.nl/lunch.
Gebedst(R)Ijd
Simon Visser
Gebed is niet de voorbereiding op de strijd, gebed is de strijd! Gebed voor God, gebed voor anderen, gebed voor jezelf. Als we daadwerkelijk zouden beseffen hoe krachtig en belangrijk onze gebeden zijn, dan zouden we veel meer bidden.
Werk aan een gezond ritme in je gebedst(r)ijd!
Over Simon:
Regelmatig gaat Simon Visser op reis om christenen te bezoeken die worden vervolgd om hun geloof. Simons passie voor hardlopen, zijn liefde voor de God van de Bijbel én zijn hart voor de vervolgde kerk komen alle drie samen in het boek Vastberaden. Hierin beschrijft hij hoe de ontmoetingen met vervolgde christenen zijn leven voorgoed hebben veranderd.
‘Elke reis leer ik meer over een leven in afhankelijkheid van de Here God, over vastberaden de Here Jezus volgen en over de kracht van gebed. Ik vind het een voorrecht om in ons vrije Nederland een stem te zijn voor de vervolgde kerk, voor christenen die vaak dwars door de heftige omstandigheden heen getuigen van de hoop die ze hebben.’
Simon is als spreker en presentator verbonden aan de organisatie Open Doors. Hij woont met zijn vrouw en twee kinderen in de stad Kampen.
Nieuw (In)Zicht Op Rentmeesterschap
Age Fennema & Annemarthe Westerbeek
Voor veel mensen is rentmeesterschap een hele bekende term. Het wordt vaak uitgelegd of gelinkt aan de opdracht die we van God krijgen om goed voor zijn schepping te zorgen. Toch slagen we daar niet altijd in, en heeft deze term ook een keerzijde gekregen, want gebruiken we de schepping niet naar ons eigen gewin? In deze seminar belichten we het thema rentmeesterschap vanuit drie perspectieven: vanuit de bijbel, praktijk van natuurbeheer en vanuit de praktijk van je eigen omgeving.
Over Age en Annemarthe:
Age Fennema is sinds 1997 als rentmeester werkzaam en beheert als rentmeester verschillende landgoederen in het Oosten van Nederland, en is betrokken bij meerdere transformaties in het landelijk gebied. Zijn passie voor natuur, erfgoed en mensen kan hij zo dagelijks kwijt. Als rentmeester zet hij zich in voor een goed beheer van landbouwgrond, natuur en erfgoed, gericht op de lange termijn. Hij is daarbij een verbinder tussen allerlei mensen en partijen. Age vindt zijn inspiratie bij de Schepper, die alles zo bijzonder heeft gemaakt. Vanuit die verwondering zet hij zich in voor het werk van A Rocha als bestuurslid.
Annemarthe Westerbeek is directeur van A Rocha Nederland. Ze heeft een hart voor eerlijk en duurzaam leven. Ze inspireert graag anderen door ‘het te doen’ maar juist ook door er over te praten. Ze gelooft sterk in dat we juist als kerk en christenen geroepen zijn om zorg te dragen voor de schepping. Ze zit vol met ideeën hoe je hier zelf, of als gezin, kerk of lokale groep stappen in kan ondernemen.
Muziek Met Dj Conga
DJ Conga
De week op New Wine wordt dansend en feestelijk afgesloten met een optreden van DJ Conga. De voetjes mogen van de vloer en er mag gedanst worden. Bart, alias DJ Conga, heeft een grote liefde voor vinyl platen vanaf de jaren ‘50 tot ongeveer 1990. Zijn specialiteiten zijn wereldmuziek en coole jazz zijn. Dans lekker mee!